'Blij met plan stagevergoeding'

06-10-2017    09:16   |    Nu.nl/De Telegraaf

Jongeren die tijdens hun beroepsopleiding een stage- of andere leerplek hebben, moeten daarvoor worden vergoed, zo vindt de Europese Commissie. Ze heeft dat in en voorstel geschreven. Ook hebben ze recht op een contract, sociale bescherming en loopbaanbegeleiding. De jongerenafdelingen van de vakbonden zijn, blij maar zetten ook kanttekeningen.

Dit  meldt Nu,nl in een bericht. Met het voorstel wil de Europese Commissie 'hoogwaardige' stageplekken in de EU ontwikkelen. Leerlingen die in het bedrijfsleven ervaring hebben opgedaan, stromen nadat ze van school komen ook gemakkelijker door op de arbeidsmarkt. "Twee op de drie vinden na hun opleiding meteen een baan", zegt EU-commissaris Marianne Thyssen (Werkgelegenheid).

De Europese vakbondskoepel ETUC reageert positief. "Met dit voorstel zou iedere stagiair in Europa een fatsoenlijke vergoeding moeten krijgen." De commissie hoopt dat de lidstaten nog dit jaar instemmen met het plan.

Ook de vakbonden zijn blij met het voorstel. "Wij voeren al jaren actie voor een vergoeding voor stages tijdens en na de studie", aldus een bestuurslid van FNV tegenover De Telegraaf. "Het hoeft geen minimumloon te zijn, maar stagiaires moeten redelijk rond kunnen komen en hetzelfde werk doen als vaste collega's."

"In Nederland hebben we geen algemene minimumvergoeding voor stages", zegt voorzitter Semih Eski van CNV Jongeren. Jongeren op het mbo krijgen dan vaak weinig tot niets omdat ze wel stage moeten lopen." Ook studenten aan de universiteit komen er soms bekaaid vanaf.  Eski vindt het god dat de Europese Commissie aan de jongeren denkt, maar hoopt wel dat het bij een oproep van het dagelijkse EU-bestuur blijft. "Dit soort dingen regel je toch het best aan de cao-tafel." FNV Jong vindt dat er wel voor gewaakt moet worden dat er door de verplichte vergoeding geen stageplekken verdwijnen. "Bijvoorbeeld door in de cao's op te nemen dat bedrijven plekken voor stages moeten openhouden."


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Cardol naar Demokwekerij

Erwin Cardol wordt met ingang van 1 maart 2018 de nieuwe directeur van Demokwekerij Westland. Hij volgt Peet van Adrichem op, die zich...