Eetbare sensor controleert maag

12-10-2017    09:20   |    Matthijs van den Beukel

Met veel interesse volgen we hier de ontwikkelingen op het gebied van eetbare sensoren en robots. Er is weer een nieuwe! Onderzoekers van het MIT en Brigham and Women’s Hospital (USA) hebben een eetbare buiksonde ontwikkeld.

De eetbare sensor vestigt zich aan de buikwand en kan afwijkingen constateren. Ook helpt het apparaat met het diagnosticeren van ziekten. Bijvoorbeeld doordat gemeten wordt dat voedsel minder snel verwerkt wordt, wat kan duiden op allerlei maagproblemen. Of ze monitoren de voedselinname voor dokters bij patiënten met obesitas. Het team deed verslag van de eetbare sensor in Nature Biomedical Engineering.

De sensoren zijn gemaakt van piëzo-elektrisch materiaal. Dat betekent dat de kristallen van het materiaal onder druk –bijvoorbeeld door buiging in de buik- elektrische spanning produceren. Bovendien zitten er polymeren in die menselijke huid imiteren en meebuigen als de buikwand aanspant of uitrekt. Op dit moment gaan de sensoren twee dagen mee, bleek uit test in de magen van varkens. De onderzoekers hopen in de toekomst sensoren te maken die het menselijk lichaam volledig als batterij kunnen gebruiken.

En wie weet, kunnen deze sensoren in de toekomst commercieel toegepast te worden. Dat de sensor een berichtje naar de teler stuurt als een consument het product van de teler nuttigt, in ruil voor een leuke gadget.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Cardol naar Demokwekerij

Erwin Cardol wordt met ingang van 1 maart 2018 de nieuwe directeur van Demokwekerij Westland. Hij volgt Peet van Adrichem op, die zich...