Resistente wilde tomatensoort gevonden

17-04-2018    09:17   |    Goedemorgen

Op de Galapagos Eilanden hebben wetenschappers van Wageningen University & Research een wilde tomatensoort ontdekt die resistent is tegen een heleboel ziektes.

Goed nieuws! Deze tomatensoort is nauw verwant met de gecultiveerde tomaat, dus dat maakt de weerstand tegen ziektes makkelijker over te planten op de tomatensoorten die wij eten. Met andere woorden, het bedrijfsuitje van de WUR naar de Galapagos Eilanden zorgt er voor dat wij straks tomaten hebben die beter bestand zijn tegen ziektes en insecten.

Tijdens het kweken van moderne tomaten zijn een hoop van die resistente eigenschappen uit de moderne tomaat verdwenen. Wetenschappers proberen al jarenlang om dit proces om te keren door gecultiveerde tomaten te kruisen met wilde tomatensoorten, alleen zijn dit meestal planten die verder weg staan van de hightech tomatenplant. De wilde tomaat op de Galapagos Eilanden is dus nauwer verwant. 

De wilde tomatensoort Solanum galapagense is resistent tegen de witte vlieg, de groene perzikluis en de rupsen van de uilenvlinder. Het onderzoek loopt al sinds 2010 en de WUR hoopt hiermee te zorgen dat er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn bij de tomatenteelt in de toekomst.


Reacties (2)

Peter Van Zeijl 2 days ago

Ik ben benieuwd wat de andere eigenschappen zullen zijn die deze natuurlijke plantbescherming met zich meebrengt. Misschien is ie wel giftig voor de mens. We gaan het horen en zien.

Peter Van Zeijl 2 days ago

Ik ben benieuwd wat de andere eigenschappen zullen zijn die deze natuurlijke plantbescherming met zich meebrengt. Misschien is ie wel giftig voor de mens. We gaan het horen en zien.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Op een zonnig weekend!

De zon schijnt en het weekend staat voor de deur. Een betere combinatie kunnen wij eerlijk gezegd niet bedenken. Dus namens ons team:...

Blog: 'Noviteiten voor de klok'

Een weblog van Joost Joling. Hij is hoofd Bemiddelingsbureau Planten bij sierteeltmarktplaats Plantion. Zijn blog is exclusief geschreven...

Social media: Jos van Kester

Elke dag zetten we op deze plek een mooi, bijzonder of treffend bericht uit de social media van de tuinbouwsector centraal. Deze keer: Jos...