Rutte III verlaagt winstbelasting

06-10-2017    09:20   |    Financieele Dagblad

De vennootschapsbelasting gaat onder het nieuwe kabinet fors omlaag, zo meldt het Financieele Dagblad vanochtend. De krant baseert zich op Haagse bronnen. Het zou gaan om een verlaging met 4% van beide tarieven. Het belangrijkste gaat daarmee van 25% naar 21% en het verlaagde tarief voor winst tot €250.000 van 20% naar 16%.

Tegenover de verlaging van de winstbelasting staan volgens het Financieele Dagblad ook lastenverzwaringen voor verduurzaming en het halen van de klimaatdoelstellingen waar bedrijven een fors aandeel in moeten leveren, zeggen ingewijden. Het Centraal Planbureau rekent nog aan het netto-effect.

Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil met de tariefsverlaging het fiscale vestigingsklimaat concurrerend houden ten opzichte van landen als het Verenigd Koninkrijk (19%) en Ierland (12,5%). Het gemiddelde tarief in de EU is 21,5%. Wanneer de verlaging ingaat, is nog onduidelijk.

De belastingverlaging zou bruto €3 mrd kosten, op een totale vpb-opbrengst volgend jaar van €22 mrd. Omdat ook de grondslag voor de winstbelasting wordt verbreed, wat duidt op beperking van aftrekposten, kan de netto lastenverlichting in combinatie met lastenverzwaringen elders volgens ingewijden ook op nul uitkomen.

Eerder was al duidelijk dat de mogelijkheid voor bedrijven om rente af te trekken als gevolg van OESO-afspraken wordt beperkt, wat een lastenverzwaring oplevert van €700 mln tot €1,2 mrd mrd op jaarbasis. Het regeerakkoord met de definitieve voornemens wordt begin volgende week - waarschijnlijk dinsdag - gepresenteerd.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Cardol naar Demokwekerij

Erwin Cardol wordt met ingang van 1 maart 2018 de nieuwe directeur van Demokwekerij Westland. Hij volgt Peet van Adrichem op, die zich...