Agroforestry: nieuwe standaard voor duurzame landbouw?

17-04-2018    09:13   |    Goedemorgen

Agroforestry kan binnen vijftien jaar uitgroeien tot een nieuwe landbouwstandaard voor Nederland, waar milieu, consument en landbouw voordeel bij zullen hebben. Het kan als duurzaam, natuurinclusief en regeneratief productiesysteem een belangrijke bijdrage leveren aan het verder verduurzamen van de landbouw.

Dat is de conclusie van de deelnemers aan de dialoogbijeenkomst die Wageningen University & Research op 4 april in Flevoland organiseerde. De bijeenkomst was bedoeld voor organisaties die actief zijn in de vernieuwing van landbouw, landschap en stedelijk gebied.

Bij Agroforestry wordt de teelt van groenten, aardappels of granen gemengd met de teelt van bomen. De landbouw kan juist nu relatief eenvoudig de stap naar agroforestry zetten dankzij nieuwe technieken zoals het gebruik van drones, satellietbeelden en GPS gestuurde en zelfrijdende lichtgewicht tractoren. Het onderzoek naar agroforestry zit juist op dit moment in een stroomversnelling. Daardoor kan de Nederlandse landbouw snel en goed ondersteund worden bij het maken van de juiste keuzes in de overstap naar agroforestry.

Op dit moment heeft agroforestry de aandacht van landschapsinrichters, stedenbouwkundigen, gemeentes, provincies, landbouw én onderzoek. Die belangstelling is onder andere ontstaan door de mogelijkheden die agroforestry biedt als natuurinclusieve en duurzame manier van landbouw.
 

 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Hints hints hints

Volop nieuwe ontwikkelingen bij TuinbouwCommunicatie. In deze foto zie je sowieso twee hints voor wat je de komende tijd van ons kunt...