Blog: Onderzoek naar een voorstel

11-11-2019    10:44   |    Patrick Dankers

Een blog van Patrick Dankers, productmanager op de afdeling Horticultural proces control bij Priva. Hij schrijft de blog exclusief voor Goedemorgen.

Regelmatig word ik uitgenodigd voor een bijeenkomst rondom een nieuw op te starten onderzoek. De thema’s zijn tegenwoordig wel bekend: big data, algoritmes, autonome telen, Artificial intelligence, weerbaar telen, enz. Deze projecten vertonen tegenwoordig veelal eenzelfde beeld; torenhoge ambitie, meerdere innovatieve ontwikkelingen bij elkaar gezet en de oplossing voor heel veel problemen.

Vroeger (ik klink nu oud) heb ik juist geleerd dat je moet proberen tot 1 of meerdere geïsoleerde onderzoeksvragen te komen die je verwacht te kunnen gaan beantwoorden aan de hand van je proefopzet. Ik weet dat dit bij praktijkonderzoek zo werkt en dat dit bij meer fundamenteel onderzoek vaak complexer ligt maar toch, het principe blijft gelden; een heldere onderzoeksvraag en een plan hoe je de vraag verwacht te kunnen beantwoorden.

Nu zijn er in dit land natuurlijk een aantal zeer goede onderzoek & kennisinstellingen die ter zake deskundig zijn en heel veel hebben betekend voor de sector. Echter de afgelopen tijd zie ik overal dat het onderzoeksvoorstel al een studie op zichzelf is. Onlangs zat ik bij een bijeenkomst waarbij het onderzoeksvoorstel bestond uit 10 deelprojecten! Deze waren verdeeld over 5 thema’s, alle met 3 use-cases en dan nog 2 algemene projecten. Plus het feit dat dit project ook weer gekoppeld was aan een ander onderzoeksproject.

Deze trend van niet te begrijpen onderzoeksvoorstellen die al uw problemen in één keer oplossen blijkt een logische oorzaak te hebben. De onderzoek of kennisinstellingen moeten dit wel doen om gebruik te kunnen maken van subsidiepotjes. Het onderzoeksvoorstel is dan een TKI-project, een RAAK-project, PPS-voorstel, een NWO voorstel, of wat voor hippe afkorting dan ook. En om een subsidie te kunnen bemachtigen moet het voorstel aan een aantal eisen voldoen.

Zo moet het voorstel innovatief en vooruitstrevend zijn, meerdere onderwerpen geïntegreerd aanpakken, Interdisciplinair en multidisciplinair zijn, cross-sectoraal, een publiek-privaat samenwerking zijn, gedragen worden door een consortia, als het kan een cross-over zijn, Samen met regio’s of onderwijsorganisaties worden uitgevoerd en als er een start-up meedoet krijg je bonus punten. Uiteraard moet er dan nog een fieldlab, democentrum of workshop bijkomen en als je dit allemaal hebt bereikt voldoe je aan de eisen om soms tot wel 50% subsidie te krijgen.

Ja en dan terug naar de bijeenkomst; als dan heel het voorstel is gepresenteerd, en ik weer een keer in de war ben of deelproject 3 nu aansluit op thema C of dat dat toch deelproject 7 was, komt de vraag of we als bedrijfsleven willen bijdragen aan dit verhaal…Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws