Blog: Topsport vraagt om weerbaarheid

13-07-2018    10:56   |    Goedemorgen

Een weblog van Johannes Tuinhof. Hij is commercieel directeur bij Melspring International B.V. Tuinhof schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Het leven van een topsporter staat in het teken van een gezond lijf. Dat begint bij weerbaarheid. Een weerbaar lichaam is minder blessuregevoelig en herstelt sneller van inspanning en een onverhoopte blessure. Natuurlijk is een heel team van artsen en fysiotherapeuten voorhanden, maar als het niet hoeft doe je daar liever geen beroep op. Liever voorkomen dan genezen.

Voor onze gewassen kunnen we deze benadering ook toepassen. In de moderne tuinbouw telen we op het scherpst van de snede en vragen we het uiterste van onze planten. Onze gewassen zijn topsporters. Topsporters die bovendien presteren in onvoorspelbare omstandigheden. We hebben de natuur immers niet in de hand en weersveranderingen zorgen voor stress, zelfs bij planten die in kassen groeien.

Alles wijst er op dat we extreem weer, en sterke weersveranderingen, steeds vaker mee zullen maken. Het is dus zaak om onze planten hierop voor te bereiden. Natuurlijk kunnen we achteraf ingrijpen en bijsturen, bijvoorbeeld met gewasbescherming, zoals we dat bij menselijke sporters doen met de fysio en de chirurg. Maar zouden we dit niet liever voorkomen? Het is namelijk mogelijk om te telen met een minimaal gebruik aan gewasbeschermingsmiddelen, zelfs onder uitdagende omstandigheden.

Genetica speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van een weerbaar gewas. Daarnaast is het onze taak, als telers, om die weerbaarheid verder te activeren en te versterken. We merken dat vanuit die gedachte de belangstelling voor de mogelijkheden van zeewier en algen toeneemt. In Nederland begint dat nu te komen, in de rest van Europa en daarbuiten worden al heel goede resultaten geboekt met het versterken van de weerbaarheid met producten op basis van algen. Telers in Oost-Europa, die de laatste jaren te kampen hebben met extreme droogte periodes, zien bijvoorbeeld dat planten die zijn behandeld met deze producten veel beter bestand zijn tegen deze stress van buitenaf.

Een belangrijk voordeel in deze tijd is bovendien dat je met het gebruik van algen, het gebruik van gewasbescherming tot een minimum terug kan brengen. Natuurlijk groeit er nog onkruid, dus herbiciden blijven voorlopig van belang, en ook een schimmel kan altijd opduiken. Het verschil is echter dat een weerbare plant die schimmel 9 van de 10 keer zelf kan verslaan. Dat biedt perspectief voor een toekomstbestendige teelt die past bij uitdagende omstandigheden en een veeleisende markt en maatschappij.

Olmix daagt je uit om die wedstrijd in te gaan. Samen kunnen we hem winnen!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

DOOR ontvangt GMO-erkenning

Coöperatie DOOR heeft de GMO-erkenning Groenten en Fruit gekregen. Via deze gemeenschappelijke marktordening geeft de EU subsidie aan telers...

Wie wordt Grower of the Year? 22-01-2019    09:49
Go Café: Leds N’ Roses 22-01-2019    09:00
Voorjaarseditie ‘365 dagen bloemen’ 22-01-2019    08:49
Winteravond met chrysanten 22-01-2019    08:38
Van de glijbaan bij Bunnik Plants 22-01-2019    08:33
Blog: Futurologen 22-01-2019    08:17
Meet&Greet met Flora Ola bij FHS 21-01-2019    16:07
Chinese landbouwminister op bezoek 21-01-2019    15:31
Subsidiepot voor slimme tuinbouwideeën 21-01-2019    14:12
Consument van morgen op IPM 21-01-2019    14:03
  Ga naar het nieuwsarchief