Blog: Uw risicoprofiel stijgt

20-07-2021    11:07   |    Thijs Jasperse

Een blog van Thijs Jasperse. Hij is directeur en partner van Florpartners. Thijs schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Regen in Limburg. Een klimaatexpert roept daarover: "Het wordt steeds extremer. De enorme regenval in deze regio valt zelfs buiten onze modellen. We zullen rekening moeten houden met steeds grotere uitslagen. Zowel in droogte als in regenval". In onze business is het niet anders. De volatiliteit lijkt verder toe te nemen. Diepe prijsdalingen, gevolgd door extreme prijsstijgingen in de sierteelt. Op de energiemarkt is het niet anders. We zien daardoor zeer sterke schommelingen in kosten en in opbrengsten. Aan de andere kant zal de noodzaak tot diepte-investeringen groeien, denk aan robotisering en energie-infrastructuur.

Aan de ene kant hogere volatiliteit en grotere onvoorspelbaarheid en aan de andere kant diepte-investeringen: dat is een lastige combinatie.

De vraag is hoe we daarmee omgaan de komende jaren. Een paar denkbare routes: flexibiliseren van het productieapparaat. We zien de eerste stappen in de vruchtgroente. Dus niet alleen maar tomaten maar afhankelijk van de markt ook andere vruchtgroenten. Meer commitment van klanten door termijnafspraken of meerjarige contracten. Minder daghandel meer op termijn.  Daghandel blijft maar moeten we niet naar andere logistieke modellen en logistieke planning?  Spreiding in klantenbestand. Producenten kunnen en zullen meer grip en regie pakken. Dat proces is volop gaande. Producenten en producentengroepen trekken steeds meer activiteiten naar zich toe. Bouwen krachtige marketing & verkooporganisaties. Creëren meerdere verdienmodellen naast elkaar door te ondernemen in logistics, energie, uitzendbureaus, ICT etc.

Veel bedrijven in de sierteelt hebben nu de financiële ruimte om door te pakken. Zelf het initiatief nemen, zelf sterk staan en goed georganiseerd zijn. Doen we dat niet dan komen de banken met het bericht: uw risicoprofiel stijgt.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Morgen op PTR: Nufarm

Tjeerd Peeters, technisch adviseur tuinbouw bij Nufarm, is morgenochtend te gast op Paprika Tasty Radio....