Eenvoudig LED toevoegen aan HPS-groeilichtsysteem

Eenvoudig LED toevoegen aan HPS-groeilichtsysteem

THEMA GROEILICHT - De komende jaren voegen veel telers LED-groeilicht toe aan hun bestaande HPS-groeilichtsysteem. Hierdoor ontstaat een hybride groeilichtsysteem. Er zijn zeer uiteenlopende redenen om te starten met een hybride groeilichtsysteem. Vaak heeft dit te maken met nieuwe teelt- en productiedoelstellingen of juist de mogelijkheden en beperkingen binnen de kas, zoals hogere energiekosten en/of een beperkte energiecapaciteit, zo geeft Hortilux aan.

"Op basis van deze uitgangspunten maken wij het ideale lichtplan met de juiste gelijkmatigheid en dieptewerking. In veel gevallen is het mogelijk HPS-armaturen te vervangen door LED-armaturen, zonder aanpassingen aan de elektrische installatie en grondkabels. Dit verlaagt de voorinvestering, waarbij ook de operationele kosten van de LED-armaturen veel lager zijn." Daarnaast is Hortilux gespecialiseerd in zowel HPS- als LED-armaturen, waardoor zij in de breedte adviseren over de meest rendabele inzet van een groeilichtsysteem. Door de toevoeging van LED kunnen bijvoorbeeld andere reflectoren in de HPS-armaturen en/of interled-armaturen een betere lichtverdeling realiseren.

Meest efficiënte LED-armaturen
Hortilux maakt in hybride groeilichtsystemen gebruik van HORTILED Top-armaturen. De HORTILED Top-armaturen zijn ontwikkeld door Hortilux en bieden oplossingen voor nagenoeg elke situatie. Binnen de Top LED serie kunt u kiezen voor het hoogste lichtrendement, de laagste voorinvestering en maximale flexibiliteit.
 

Hybride groeilicht met de optimale lichtverdeling

"Bij de ontwikkeling van onze HORTILED Top armaturen hebben we ervoor gekozen om het groeilicht te verdelen over meerdere LED-lichtbronnen. Op deze manier creëren we een betere lichtontvangst bij zowel hooggroeiende gewassen als bij siergewassen. Hierdoor heeft u het hoogste rendement uit een micromol PAR. Het is daarnaast belangrijk om ook te kiezen voor de juiste reflector in het HPS-armatuur. Vaak is dit een diepstraler; deze reflector zorgt namelijk ook voor een betere doordringing van het licht in hooggroeiende gewassen. In combinatie met de HORTILED Top creëer je op deze manier het ideale plaatje."



De laagste investering
Telers zien vaak de vele voordelen van LED-groeilicht, maar signaleren ook dat de aanschafkosten van LED-armaturen hoger zijn dan van HPS-armaturen. "Wij denken daarom graag met u mee. Zo kunnen we een groeilichtoplossing laten aansluiten op de voorwaarden die gelden voor een eventuele subsidieaanvraag. Daarnaast helpen wij telers samen met onze financieringspartners aan een lease-oplossing voor groeilicht. Hierdoor wordt de voorinvestering van uw nieuwe LED- of hybride groeilichtsysteem veel lager."

Wil je meer weten over het toevoegen van LED-armaturen aan uw HPS-groeilichtsysteem?
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Hilde Lonsain (tel. + 31(0)6 83699769 of h.lonsain@hortilux.com) en Kurt Zwemstra (tel. +31(0)6 54225070 of k.zwemstra@hortilux.com).

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v