Floriade komt geld tekort

17-02-2020    10:45   |    Financieele Dagblad/AgriHolland

De gemeente Almere komt nog meer miljoenen tekort voor de organisatie van de internationale tuinbouwtentoonstelling Floriade, die in april 2022 van start moet gaan. Er zijn nog geen grote sponsoren, de bijdrage uit subsidies valt tegen en er is onenigheid over de bouw van het vastgoed. Almere moet daarom miljoenen euro's extra vrijmaken. Dat staat in een tussentijds akkoord dat de coalitiepartijen in Almere hebben gesloten.

Sinds Almere in 2012 de tentoonstelling kreeg toegewezen, moest er diverse keren extra geld voor worden gereserveerd. Eerst bleken de aanloopkosten hoger dan begroot. Daarna kostte het uitkopen van een jachthaven, een wokrestaurant en een camping extra geld. De verkoop van de grond aan projectontwikkelaar Amvest en bouwbedrijf Dura Vermeer leverde in 2018 minder op dan gedacht. Bij elkaar bedroegen die tegenvallers zeker 18 miljoen euro.

Minder subsidies
De problemen hebben zich daarna opgestapeld, blijkt uit de rapportage van organisator Floriade bv. Het Rijk draagt slechts 5 miljoen euro bij aan subsidies, in plaats van de mogelijk geachte 10 miljoen. Er is 2,5 miljoen euro aan Europese subsidies onzeker. Tot nu toe is er nog geen enkel contract met sponsoren getekend. Gehoopt werd op het aantrekken van enkele grote bedrijven, maar dat is niet gelukt. Er wordt nu ingezet op vele kleinere sponsoren. In totaal moeten die een bedrag van circa 10 miljoen bijeen brengen. Ook loopt het lokale bedrijfsleven niet warm voor de Floriade Business Club, die 2022 euro per lid moest opleveren. Tegelijkertijd stijgen de uitgaven. Voor de marketing en verkoop van tickets is extra personeel nodig. Ook kost het meer moeite en mankracht om Europese landen tot deelname te bewegen.

Floriade bv keurde in december de plannen af van Amvest en Dura Vermeer voor de bouw van 16 voorbeeldwoningen en 5 landenpaviljoens. Floriade bv vindt het ontwerp niet bijzonder genoeg. Er is alleen amper tijd om zelf iets te ontwerpen en een andere partij moet die nieuwe paviljoens dan bouwen. Dat betekent extra kosten. In totaal kost de Floriade bijna 100 miljoen euro. De gemeente Almere draagt 20 miljoen euro bij en het Rijk en de provincie Flevoland samen 10 miljoen euro. Floriade bv leent nog eens 30 miljoen euro van de gemeente.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: In het nieuw

Van der Voort Tomaten heeft in de kas in Brielle bedrijfskleding ingevoerd voor alle medewerkers, zo laat de...