'Afkomst verloochent zich niet'

29-05-2017    09:30   |    KAS TuinbouwCommunicatie

Een weblog van Henk Strating, oprichter van het bedrijf HS Arbeidsvoorwaarden CAO-advies&onderhandelingen, exclusief geschreven voor de GroenteNetten en SierteeltNetten.

Ik ben weer op Sicilië. Ik kom hier sinds 2004 en meerdere keren per jaar. Het is een heerlijk eiland, met een prachtige natuur, mooi weer en lieve mensen. Die voelen zich meer Siciliaan dan Italiaan. Maar ook de plaats op Sicilië waar je vandaan komt is belangrijk. Dat geldt evenzeer voor de producten die op Sicilië verbouwd of geproduceerd worden.

Een paar dagen geleden was Ik in Randazzo, een stadje aan de voet van de Etna. Ooit bereikte de lava van de vulkaan Randazzo. Vanuit de bergen rondom zie je dat de lavagletsjers van de top van de Etna naar het plaatsje toe lopen. In Randazzo begint een smalspoorlijntje dat rondom de Etna rijdt en alle omliggende plaatsen aandoet. In een delicatessenzaak drink ik een glas witte wijn.

De eigenaar vertelt me uitgebreid waar de wijn vandaan komt. Maar daar blijft het niet bij. Ik krijg pecorino met peperoncino, mortadella met pistache, aardbeitjes, pepertjes met stukjes ansjovis. En steeds vertelt hij me niet alleen de samenstelling, maar ook de herkomst. Uit Bronte, Maletto, Castiglione. Elk plaats langs de spoorlijn komt voorbij en heeft zijn eigen specialiteit. En daar is men trots op.

Afkomst en herkomst verloochent zich op Sicilië niet.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Luister terug: Solvent

ACTUEEL HORTI THEMA - Joost de Jong van Solvent was vanochtend op Paprika te horen in het kader van het...