Japanse delegatie bezoekt Tomatoworld

17-01-2020    10:12   |    Goedemorgen

Afgelopen donderdag ontving Tomatoworld de Japanse ambassadeur Hidehisa Horinouchi met leden uit de Japanse eerste kamer en van het ministerie van Landbouw. Zij houden zich in Japan bezig met de revitalisering van de land- en tuinbouw en met de reconstructie van het noordoosten van Japan na de tsunami van 2011.

Burgemeester Bouke Arends was namens Westland aanwezig. Hij benadrukte dat de gemeente Westland al jarenlang een goede relatie heeft met Japan en in het bijzonder de prefectuur Kochi.

Arends: “De gemeente Westland heeft sinds 2009 een relatie met de provincie Kochi in Japan met als doel het verbeteren van de land- en tuinbouw in Japan en het vergroten van de kansen van Westlandse ondernemers in dit land. Als gevolg hiervan hebben vele ministers, universiteiten en bedrijven uit Japan de gemeente Westland bezocht en heeft ons bedrijfsleven een uitstekende uitgangspositie in Japan verkregen. Daarom koesteren we deze contacten.”

Uitdagingen
De klimaatverandering is voor Japan een grote bedreiging van de voedselvoorziening. Tyfoons, aardbevingen, overstromingen en hitte hebben grote gevolgen voor de voedselvoorziening in Japan. In de komende jaren wil het kabinet Abe miljoenen euro’s gaan investeren in Kochi om de onderontwikkelde land- en tuinbouwsector te transformeren tot een productieve sector die in staat is om de zelfvoorzieningsgraad te verhogen. Op dit moment produceert Japan 38% van de calorieën die de Japanse bevolking nodig heeft. En 64% van het totale volume. Met een invoerwaarde van €60 miljard is Japan een van de grootste voedselimporteurs in de wereld.  

Nederland staat als tweede grootste exporteur van voedselproducten ook in Japan in de aandacht. De delegatie bezoekt ons land om voorbeelden te zien van de innovatieve aanpak die tot dit succes heeft geleid.
In de kas van Tomatoworld nam de delegatie kennis van de innovatieve, duurzame teeltmethode van gezonde producten. De aansturing van het kasklimaat met de computer, het watergeefsysteem en ventilatiefans hadden de bijzondere aandacht. Door de aanwezigheid van partners van Tomatoworld op dit gebied werd de delegatie op de hoogte gebracht van de laatste innovaties.

"Dankzij onze relatie met Kochi en door de toenemende noodzaak van Japan om de land- en tuinbouw te moderniseren ziet het Japanse Kabinet Nederland als voorbeeldmodel. Westlandse bedrijven kunnen hiervan profiteren."


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws