Landbouwraad Iran ook verantwoordelijk voor Irak

22-10-2019    09:59   |    AgriHolland

Het werkgebied van landbouwraad Hans Smolders is uitgebreid met Irak. Hij ondersteunt Nederlandse bedrijven uit de landbouw- en voedingssector en kennisinstellingen die overwegen actief te worden in het land.

Smolders is sinds 2017 landbouwraad op de Nederlandse ambassade in Teheran, de hoofdstad van Iran. Sinds kort is hij ook actief in Irak. Internationale organisaties zoals de Verenigde Naties de landbouw- en voedselorganisatie FAO zijn al langer aanwezig in het land. Nederland draagt financieel bij aan programma’s van deze organisaties. De Iraakse overheid doet nu ook een beroep op individuele landen.

Onderzoekers van de Wageningen University & Research hebben onderzoek gedaan naar de problemen in de agrarische productieketen in Irak, mogelijke oplossingsrichtingen en kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Tuinbouw, zuivel en aardappelteelt zijn de sectoren die perspectief bieden. Dat zijn ook de belangrijkste sectoren waarin het Nederlandse bedrijfsleven in Iran al actief is.

De Nederlandse ambassade in Bagdad is nauw betrokken bij het overleg van alle buitenlandse organisaties die actief zijn bij de wederopbouw van Irak. Ontwikkeling van de private sector en kennisoverdracht zijn hierbij speerpunten. Er zijn al Nederlandse bedrijven aanwezig in Irak, bijvoorbeeld Rijk Zwaan en HZPC. Ook een aantal kassenbouwers en zuivelbedrijven hebben het land gevonden.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws