Poinsettia scoort in sierwaarde

26-03-2019    09:23   |    Goedemorgen

De sierwaarde van de poinsettia - kerstster - is uitgekomen op 3,7. Dat is iets hoger dan het vorige seizoen, toen dit uitkwam op 3,6. Dat blijkt uit de nieuwe benchmark Poinsettia.

Individuele kwekers konden de houdbaarheid van poinsettia's testen in de benchmark Poinsettia. Veredelaars laten nieuwe rassen testen door ze in te sturen voor de sortimentsvergelijking. Rassen die zij willen testen zijn eerst opgekweekt op twee verschillende praktijkbedrijven (kwekerij De Bonfut en Pedro Plant). Daarna zijn ze naar de veiling gestuurd voor het houdbaarheidsonderzoek. Dit seizoen zijn 22 cultivars getest: 5 referentierassen en 17 nieuwe cultivars. De resultaten van deze testen vormen voor telers en handelaren een handvat om tot een goede cultivarkeuze te komen. De meest veelbelovende noviteit is dit jaar geworden: Pon 107 Hotpink van Beekenkamp. Op basis van de houdbaarheid en beoordelingen in het voortraject gooide dit ras de hoogste ogen.

Kwaliteitscompetitie
Alle kwekers konden planten insturen voor de benchmark en namen daarmee deel aan de kwaliteitscompetitie. Voor de kwaliteitscompetitie zijn dit seizoen in totaal 52 inzendingen van 24 verschillende bedrijven binnengekomen. Het ging hierbij om 24 verschillende cultivars. Bij de kwaliteitsbenchmark is het uitvalspercentage ten opzichte van vorig jaar hoger, namelijk 5,1 procent nu tegen 4,8 procent vorig jaar. In totaal hebben 16 planten van de totaal 312 de eindstreep niet gehaald. Van deze 16 planten zijn de meeste afgeschreven als gevolg van een Botrytis aantasting op de stam. De algemene winnaar op kwaliteit is geworden Jansen Hibiscus met Blissfull red. Deze cultivar was een nieuwkomer in de benchmark. 

De resultaten van het houdbaarheidsonderzoek 2018 zijn uitgewerkt in het eindverslag 2018.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Vitaminebommetjes!

Om gezond snacken bij de jeugd te stimuleren, stond Growers United gisteren tijdens de Nationale Groente- en...