Groen licht aardwarmte Californië

29-09-2017    10:06   |    KAS TuinbouwCommunicatie

Het tweede aardwarmteproject in Californië (CLG) is operationeel. Na een lange aanloopperiode, waarin veel overleg plaatsvond met het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), is er eindelijk groen licht om op te starten.

Stap voor stap is de eerste productie van warm water in gang gezet. Eerst proefsgewijs en later door middel van concrete levering van warm water aan de aangesloten tuinders.

In opeenvolgende productie-tests werd de productie steeds een stapje opgevoerd. Daarbij werden grote hoeveelheden meetgegevens geproduceerd en geanalyseerd. Pas na analyse van deze gegevens werd de volgende stap ingezet. Medio september wordt een duurtest uitgevoerd met een langduriger levering aan de aangesloten ondernemers. "De resultaten zijn hoopgevend. Het volume voldoet tot nu toe aan de verwachting en de ondernemers slagen er in om goed uit te koelen. Immers, een groot verschil tussen aangeleverde temperatuur en teruggeleverde temperatuur betekent dat veel warmte benut kan worden op de bedrijven."

Met alle tests is de verwachting voor het komende winterseizoen klaar te zijn om een groot deel van de benodigde warmte voor de ondernemers duurzaam in te kunnen vullen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Tegenspraak op het werk

Niemand vindt het leuk om te horen wat er fout gaat. En zeker niet als je leidinggevende bent. Maar wie niet...

Instagram: Punki Lune

Joyce Lansbergen toont op Instagram vol trots de Punki Lune. De gerbera maakt deel uit van het nieuwe...