'Moeder natuur duwde ons een andere kant op'

'Moeder natuur duwde ons een andere kant op'

7 februari 2021 staat voorgoed in het geheugen van René Lievaart gegrift. De Naaldwijker zag die dag zijn freesia kas van 12.000 m2 instorten na hevige sneeuwval. Acht maanden later staat er al een nieuwe kas waar geen freesia's gekweekt worden, maar lelies. Een ingrijpende switch voor een bedrijf dat tachtig jaar freesia's heeft gekweekt. "Achteraf kijk ik blij terug."

Dat vertelt hij in een uitgebreid gesprek met Svensson. "Ik hoop nooit meer zoiets mee te maken," refereert René aan het drama dat de hevige sneeuwval veroorzaakt. De laagste kas van Lievaart's areaal, van 12.000 m2 groot, bezwijkt onder de sneeuwlast nadat deze tegen de gevel van de hogere kas aanwaait en klem komt te liggen. "Als ik terugkijk, kan ik nog steeds niet geloven dat het echt gebeurd is. Het leek wel een slechte film."

Volledig verwoest
De ingestorte kas was volledig verwoest, maar ook de aangrenzende hogere kas bleek enorm beschadigd. De gevel was in de val van de kleine kas meegenomen en de verwarming buiten werking geraakt. "De volgende morgen was het -3 °C in de kas," diept René op uit z'n geheugen. "Ik dacht echt dat het klaar was."

René's bedrijf bleek goed verzekerd en onder leiding van de verzekeraar pakte diverse toeleveranciers flink door. Binnen een dag stond er een noodwand zodat er in de bestaande kas enigszins geteeld kon blijven worden. Peter v.d. Valk van El Flaco ontfermde zich over de renovatie van de scherminstallatie. "Omdat de laatste tralie er uit moest, hebben we de schermen ontkoppeld en de installatie met nieuwe draden opnieuw ingereden, vertelt de installateur over deze bijzondere klus. "Ik heb wel vaker sneeuwschade meegemaakt, maar dit geloofde je gewoon met eigen ogen niet."

Overstap naar lelies
Hoewel René de herstelperiode in een roes beleefde, moest er voor de lange termijn een plan gemaakt worden. De verwoestte kas werd vervangen door nieuwbouw en de gehavende kas werd gerepareerd. René en broer Ful besloten opnieuw te beginnen en kozen voor een switch naar de lelieteelt. Broer Peter blijft op een andere locatie in Naaldwijk wel freesia's kweken en stapte uit het familiebedrijf. "Dat is allemaal goed gegaan hoor," zegt René, "maar het is natuurlijk een ingrijpende verandering. Zeker als je bedenkt dat mijn opa in de jaren vijftig begonnen is met freesia's op deze locatie."

"Eigenlijk is de freesiateelt een zeer uitdagende teelt," begint René over de overstap. "Het is super arbeidsintensief en de rendementen zijn over het algemeen laag. Afgelopen jaar waren de bloemen duur, en toen hadden we ze niet vanwege de ingestorte kas.. Dat maakte het extra zuur, maar zette ons ook aan het denken. We zijn in gesprek geraakt met Moerman lelies, onze nieuwe kas is nu ingericht als productielocatie voor hen, net als de gerenoveerde kas. In onze derde kas toen we nog één rondje freesia's voodat we daar ook lelies gaan kweken."

Klaar voor de toekomst
De overstap is er voor René eentje met een steile leercurve. "Ik leer elke dag. We hebben aanpassingen moeten doen aan technische installaties, daardoor hopen we de teelt nog wat te versnellen," beschrijft René dat proces. "Ik ben nu continu de teelt aan het regelen, ik hoef straks gek gezegd alleen maar te oogsten, dat is toch het allerleukste."

Terugkijkend is René blij met de overstap. "Zonder die sneeuwstorm hadden we nooit een switch naar lelies gemaakt. Moeder natuur heeft ons letterlijk een andere kant op geduwd zou je kunnen zeggen. Maar het resultaat mag er zijn, iedereen die hier komt zegt dat het er top uit ziet. We zijn klaar voor de toekomst."

Bron: Svensson

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v