Subsidie voor 'Waarden van Groenten en Fruit'

31-10-2018    10:32   |    Goedemorgen

Brightlands Campus Greenport Venlo en vers+ gaan samen wetenschappelijk onderzoek doen naar ‘De Waarden van Groenten en Fruit’. De Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen heeft een subsidie toegekend om dat mogelijk te maken.

Voor producenten is het lastig om aan te tonen welke inhoudsstoffen versproducten bevatten. Om de preventieve gezondheidswaarde van versproducten te kunnen onderbouwen gaan de Brightlands Campus en vers+ samen met bedrijven en de kennisinstellingen HAS Hogeschool, Avans Hogeschool en Maastricht University hier onderzoek naar doen. 

Rob Baan, één van de initiatiefnemers: “Ik ben heel blij dat we de stap naar het onderbouwen van gezondheidseffecten van verse groenten en fruit zetten. De tuinbouw is de apotheek van de toekomst.” Als de gezonde waarden in beeld zijn gebracht, kan de producent daarvan profiteren met een groter marktaandeel en hogere prijs. Ook de consument zal profiteren van de resultaten van het project, omdat zij een meer afgewogen keuze kan maken in de samenstelling van hun voedingspatroon.

Meetmethode
In het programma worden twee innovatieve meetmethoden ontwikkeld en gecombineerd om de inhoudsstoffen en gezondheidseffecten van specifieke groenten- en fruitsoorten vast te stellen. De meetmethode wordt ontwikkeld door HASen Avans Hogeschool, die hierin samenwerken binnen Grow Campus. HAS lector Herman Peppelenbos: “In het project worden voor een aantal belangrijke producten en relevante inhoudsstoffen de bestaande methoden vergeleken, gecombineerd en geoptimaliseerd. De innovatieve meetmethode die hierdoor ontstaat, is uitwisselbaar, efficiënter en goedkoper. Hierdoor kan er vaker routinematig gecontroleerd worden wat er in de verschillende producten zit.”

Maastricht University is betrokken bij het project voor de onderbouwing van de gezondheidseffecten. Met een innovatief challenge model worden die effecten in kaart gebracht.
Het project gaat in 2019 van start en zal lopen tot 2023. Het consortium staat nog open voor deelname van extra partners. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Run op Finalerozen!

De finalekoorts rond de ontknoping van de Conference League, vanavond in Albanië, heeft ook het Rozenpakhuys...