Mogelijk 85% prijsstijging tomaten in VS

26-04-2019    10:05   |    Goedemorgen

Amerikaanse consumenten gaan 40 tot 85% meer geld betalen voor verse tomaten. Dat komt omdat de U.S. Department of Commerce op 7 mei 2019 uit de Tomato Suspension Agreement stapt en belasting gaat heffen over tomaten uit Mexico. Onderzoekers van de Arizona State University analyseerde dat de prijs flink zal stijgen.

'Het is waanzin', zegt Lance Jungmeyer, president van de Fresh Produce Association of the Americas. 'De meeste Amerikanen hebben behoefte aan verse tomaten en nu moeten ze significant meer betalen.'

Het opheffen van de overeenkomst over de import van tomaten uit Mexico zal de toevoer van verse tomaten naar de Amerikaanse markt laten afnemen. Door de schaarste aan tomaten zal de prijs enorm gaan stijgen, vooral tussen oktober en juni. De Mexicaanse import is vooral nodig om als schokdemper voor de prijsfluctuatie van Amerikaanse tomaten op de retailmarkt, veroorzaakt door het weer, plagen of arbeidstekort. Deze schokdemper verdwijnt door het wegvallen van de overeenkomst grotendeels.

Lees meer details over de Amerikaanse tomatenmarkt hier.

Photo credit: Pixnio, CC0 Public Domain.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws