Nederlander laat geld rollen

22-07-2021    10:17   |    NU.nl

De Nederlandse consument gaf in mei 8,8 procent meer uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. Aan vrijwel alles werd meer uitgegeven, meldt statistiekbureau CBS donderdag. Een belangrijke oorzaak daarvan zijn de versoepelingen van de coronarestricties, aldus NU.nl.

In mei gaven consumenten maar liefst 19,5 procent meer uit aan wat het CBS "duurzame goederen" noemt. Dan gaat het om onder andere kleding, schoenen en personenauto's. Aan gas, stroom en autobrandstoffen is 10,9 procent meer uitgegeven.

De stijging op het gebied van eten en drinken was beperkt: slechts 0,5 procent. Een verklaring geeft het CBS niet, maar het lijkt voor de hand liggend dat het komt doordat de omzet bij supermarkten en speciaalzaken vorig jaar al op een hoog niveau lag. Bij veel andere winkels werd vorig jaar juist beduidend minder verkocht.

Nederlanders gaven niet alleen meer uit aan goederen, maar ook aan diensten, met een plus van 6,8 procent. Het gaat hierbij om onder meer een bezoek aan de kapper, een restaurant, een voetbalwedstrijd, een pretpark en het afsluiten van een telefoonabonnement.

De online verkopen stegen ook, met 16 procent.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Morgen op PTR: Nufarm

Tjeerd Peeters, technisch adviseur tuinbouw bij Nufarm, is morgenochtend te gast op Paprika Tasty Radio....