Nokluchting in grootste foliekas van Nederland

11-10-2021    09:00   |    Goedemorgen

ACTUEEL HORTI THEMA - Afgelopen zomer is de grootste foliekas in Nederland in gebruik genomen voor de teelt van aardbeien. Beekers Berries in Made koos voor de nieuwbouw van een moderne multispan foliekas ter grootte van 7,8 hectare. De foliekas van AgrowSer, is voorzien van dubbelzijdig doorlopende nokluchting, aangedreven door de techniek van De Gier Drive Systems.

De foliekas wordt gebruikt voor de teelt van aardbeien op hangende teelgoten, waarbij optimaal gebruik gemaakt wordt van de natuurlijke omstandigheden. De keuze voor een foliekas in plaats van de bouw van een glazen kas is bij Beekers Berries gemaakt om spreiding in de productie  te realiseren en op basis van de kwaliteit en unieke eigenschappen van de hedendaagse foliekassen.

Het grote voordeel is het benaderen van buitencondities met een foliekas.  Wil Beekers directeur -eigenaar van Beekers Berries: “De hoge ventilatiecapaciteit, in combinatie met diffuus folie, zorgt voor een optimale verdeling van het licht en laat het UV-licht door wat resulteert in de beste kwaliteit van ons zacht fruit.”

AgrowSer Multispan
De moderne AgrowSer Multispan foliekas voor Beekers Berries heeft een 9,60 meter kapmaat in een gotische vorm. Eric van der Klauw, directeur-eigenaar van AgrowSer: “Dit project van 7,8 hectare is echt uniek te noemen, zeker in Nederland. Het is bovendien voorzien van de modernste  technieken en installaties zoals die worden toegepast in bedekte teelten."

Aandrijfsystemen
De Multispan kas is voorzien van een dubbelzijdige, doorlopende nokluchting, die zorgt voor optimale ventilatiecapaciteit in de foliekas. Belangrijk is dat de kappen met een lengte van 242 meter voorzien werden van vlekkeloos werkende  nokluchting. Daarvoor schakelde AgrowSer de techniek van De Gier Drive Systems in. Robert Langelaan, technical sales manager van de Gier Drive Systems: “De lange kappen zijn opgeknipt in twee secties en elk voorzien van één motor per kapzijde in combinatie met kwaliteitstandheugels en lagers. De motoren van het type GWM zijn speciaal ontwikkeld voor installatie in foliekassen. Ze zijn licht van gewicht, heel robuust en hebben uniforme inbouwmaten.”

Inmiddels is de nieuwe foliekas naar volle tevredenheid in gebruik genomen en hebben de eerste smaakvolle aardbeien hun weg gevonden naar de consument.


Dit bericht werd al eerder gepubliceerd op Goedemorgen, maar wordt vanwege het actuele horti thema Ventilatie & Ontvochtigen nogmaals onder de aandacht gebracht


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Vitaminebommetjes!

Om gezond snacken bij de jeugd te stimuleren, stond Growers United gisteren tijdens de Nationale Groente- en...