Omslag naar herfstweer verandert prijspatroon

19-09-2022    09:57   |    AgroEnergy

De zonnige zomer maakt langzaam plaats voor wisselvalliger herfstweer, waarbij het aantal zonuren afneemt en de wind steeds vaker toeneemt naar kracht vier of meer. De maximumtemperatuur komt voorlopig niet meer boven twintig graden Celsius en de nachttemperatuur daalt naar een graad of tien.

Dit weekend viel al flink wat regen. Een gevolg hiervan is dat de EPEX-uurprijzen overdag minder wegzakken en dat het verschil tussen de hoogste en de laagste uurprijs dus kleiner wordt. Een constante bovengemiddelde windproductie zorgt bovendien voor een lagere inzet van gas- en steenkolencentrales. Dit kan dus ook de daggasprijs omlaag duwen. "We hebben echter de afgelopen week gezien dat politieke inmenging weer voor tegengestelde prijsbewegingen kan zorgen", aldus AgroEnergy.

De nieuwe drijvende LNG-terminal in de Eemshaven ontvangt komende maandag twee leveringen uit de VS. Het gaat in totaal om ca. 200 miljoen m3. Bij de Gate-terminal in Rotterdam worden er maximaal acht gevulde tankers verwacht in de komende twee weken.

De markt richt zich vooral op mededelingen vanuit de Europese Commissie, nu het gasaanbod betrekkelijk stabiel is en de gasvoorraden conform planning gevuld zijn. Het onderhoud aan de Noorse gasvelden neemt eind deze maand weer af, waardoor er 50 tot 100 miljoen m3/dag terugkomt op de markt. Verder wordt er met een schuin oog gekeken naar de weerberichten, want lagere Europese temperaturen en eventuele Amerikaanse orkanen kunnen de huidige vraag-aanbodbalans verstoren.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Morgen op PTR: Nufarm

Tjeerd Peeters, technisch adviseur tuinbouw bij Nufarm, is morgenochtend te gast op Paprika Tasty Radio....