Open brief supermarkten over kringlooplandbouw

07-10-2019    09:05   |    Goedemorgen

Op de hekgolven van het boerenprotest komen de supermarkten met een open brief aan minister Schouten. Ze willen graag de eerste stap zetten in een samenwerking van de hele keten om kringlooplandbouw te realiseren. Uiteraard hebben de supermarkten wel wat voorwaarden...

Excellentie, Beste Carola,

De Nederlandse overheid wil een omschakeling naar kringlooplandbouw realiseren voor een toekomstbestendige landbouw in Nederland. Het gaat om een omschakeling waarin, in uw woorden, ‘niet druk op de kostprijs van producten leidend is, maar het streven naar voortdurende verlaging van het verbruik van grondstoffen en vermindering van de druk op de leefomgeving’.

In 2030 wil Nederland koploper kringlooplandbouw zijn. Om dit mogelijk te maken stelt de overheid een aantal voorwaarden. Dit zijn: een goed verdienvermogen voor (agrarische) ondernemers; kennis en innovatie van hoog niveau; voortbouwen op internationale voorsprong; landbouw en natuur versterken elkaar; er is waardering voor voedsel en agrarische ondernemers en tot slot stimuleert wet- en regelgeving de transitie.

Uitgangspunt transitie
De Nederlandse landbouw- en tuinbouwsector kent een groot aantal ondernemers. Deze individuele boeren en tuinders verkopen vaak ononderscheiden basisproducten, die vooral op een internationale markt worden verhandeld. Dit heeft een consequentie. De prijs die boeren ontvangen wordt bepaald door de verhouding tussen vraag en aanbod in de algemene, vaak internationale, marktomstandigheden.

Lees de rest van de open brief op Foodlog.nl.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Horti workout

Afgelopen week in de BoereGoed Buurtkas: een echte, ongeëvenaarde evening workout met Kim Helderman and...