Raskenmerken snel in kaart

Raskenmerken snel in kaart

Veredelaars die bijvoorbeeld een nieuwe tomaat hebben ontwikkeld moeten die vóór de marktintroductie laten registreren. De nationale keuringsinstantie moet het nieuwe ras beoordelen op een groot aantal kenmerken. Dat is voor een groot deel handwerk. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research onderzoekt binnen het Europese samenwerkingsproject INVITE of een deel daarvan geautomatiseerd kan worden door onder meer beeldherkenning en kunstmatige intelligentie.

Nieuwe rassen van bloemen, planten, groenten en fruit worden beoordeeld volgens de DUS-methode: is het nieuwe ras onderscheidbaar ten opzichte van bestaande rassen (Distinctness), is het nieuwe ras en de mogelijke vruchten homogeen (Uniformity) en zijn de karaktereigenschappen permanent (Stability). Voor die drie aspecten controleren instanties zoals het Nederlandse Naktuinbouw nieuwe rassen op tientallen kenmerken.

Tomaten meten en wegen
Bij tomaat gaat het bijvoorbeeld om 61 kenmerken. Circa een derde daarvan heeft betrekking op de vrucht (de andere kenmerken gaan bijvoorbeeld over plantkenmerken en ziekteresistentie). Gewasexperts moeten daarom per nieuw ras honderden tomaten meten, wegen en beoordelen.

Het Europese samenwerkingsproject INVITE, waarbij enkele tientallen onderzoeksinstanties betrokken zijn, zoekt hiervoor een oplossing. WUR ontwikkelt een methode voor het automatiseren van het beschrijven van nieuwe rassen. Hiervoor gebruiken onderzoekers een camera die zowel kleurbeelden als dieptebeelden kan maken. Die beelden worden met kunstmatige intelligentie geanalyseerd.

Flinke tijdsbesparing
Momenteel is het mogelijk om 3 kenmerken (zoals grootte en vorm) op die manier goed te meten. Dat aantal zal binnen het project verder worden uitgebreid naar circa 10 kenmerken. Een deel van het beschrijven zal dus handwerk blijven. Maar als het meest arbeidsintensieve werk geautomatiseerd wordt, dan betekent dat een flinke tijdbesparing, zeker als in de nabije toekomst de software bijvoorbeeld met een smartphone kan worden gebruikt. Bovendien is het daarmee eenvoudiger om de werkwijze bij alle verschillende Europese keuringsinstanties te standaardiseren.

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v