'Risico op algen in bassin door zon'

17-04-2018    09:45   |    Goedemorgen

Het zonnetje gaat komende dagen lekker schijnen. Dat is fijn, maar heeft ook gevolgen voor de tuinbouw. Bijvoorbeeld voor het water in de bassins van de tuinders.

In stilstaand water kan er een hevige groei van algen ontstaan. Dit heeft negatieve gevolgen, zo laat Royal Brinkman weten. Ten eerste is algengroei slecht voor de kwaliteit van het water. Daarnaast kunnen algen ook zorgen voor verstoppingen in leidingen, pompen en druppelaars. Daarom is het belangrijk om algen zo goed mogelijk te voorkomen en indien nodig te bestrijden.

Het bedrijf geeft enkele tips:

• Algen hebben behoefte aan licht en warmte. Door het bassin af te schermen tegen licht met een anti-algenzeil, krijgen algen niet de kans om te groeien.

• Algen voeden zich onder andere met bezinksel en slib. Door het bassin goed schoon te houden, verwijder je deze voedingsbron, waardoor algen zich niet kunnen ontwikkelen. Je kan het bassin ook professioneel laten reinigen.

• In stilstaand water gedijen algen het beste. Zorg er daarom dat het water in beweging blijft door pompen te plaatsen in het bassin, die het water via sproeiers terug brengen in het bassin. Dit helpt ook om het zuurstofniveau te verhogen en daarmee het stikstofniveau te verlagen. Dat is positief, want zo hebben algen minder voedingsstoffen tot hun beschikking (algen leven o.a. van stikstof).

• Bij een hoog waterniveau warmt de onderste laag water in de silo of het bassin minder snel op, waardoor de algengroei vermindert. Ook ontstaat er minder snel turbulentie - en dus verspreiding van het vuil en daarmee vervuiling van het filtersysteem - bij een hevige regenbui. Probeer het waterniveau dus zo hoog mogelijk te houden.

• Voorkom besmetting vanuit een andere bron, bijvoorbeeld de inlaat van slootwater.

• Wanneer er zich toch algen in het bassin bevinden, kan je deze bestrijden door de pH van het bassinwater te verlagen. Bij een pH lager dan 6 zijn er (in de meeste gevallen) namelijk geen problemen meer met algen. Het bijsturen van de pH kan je doen met Zwavelzuur 37%. Houd hierbij een dosering aan van 20 liter Zwavelzuur 37% per 1000 m³ water. (In het voedingsschema dient rekening gehouden te worden met daling in de pH. Laat het water daarom regelmatig bemonsteren).

• Let er bij de toediening op dat de oplossing het bassinzeil niet raakt. Zwavelzuur kan het zeil van het bassin namelijk aantasten. Doseer de oplossing daarom met een maatbeker en probeer het product zo goed mogelijk middenin het bassin te gooien. Laat het er niet langs de kant in lopen!

• Bij veel organische verontreiniging kan je aanvullend werken met waterstofperoxide in het bassin. Toepassing: bij voorkeur aan het eind van de middag met een dosering van 10 liter per 100 m³ bassinwater. Waterstofperoxide reageert snel en is dus ook weer snel verdwenen.

• Ook kan je het product Proteck preventief inzetten. Gebruik hiervoor 1 liter van het product per 250 m³ bassinwater. Hierbij mag de pH van het bassin maximaal 7 zijn (verlaag een hogere pH-waarde eerst met behulp van zwavelzuur). Doseer het product in de hoeken van het bassin en herhaal de behandeling na een regenbui.

• Meet na het bestrijden van de algen in het bassin of de tank altijd de pH en de waarde aan peroxide na om te bepalen of het water veilig gebruikt kan worden voor de planten.

• Denk om de eigen veiligheid en draag altijd beschermende kleding wanneer je werkt met chemische middelen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Hints hints hints

Volop nieuwe ontwikkelingen bij TuinbouwCommunicatie. In deze foto zie je sowieso twee hints voor wat je de komende tijd van ons kunt...