Roofmijten goede basis aanpak Bemisia in paprika

Roofmijten goede basis aanpak Bemisia in paprika

Door de hoge temperaturen van de afgelopen weken kon de witte vlieg bij paprikatelers de kop opsteken. Vooral de tabakswittevlieg Bemisia tabaci kan schade veroorzaken. Een goede roofmijtpopulatie houdt deze meestal onder controle. Zijn er extra hulptroepen nodig, dan biedt Biobest verschillende mogelijkheden. John van Eijk, Technisch specialist van Biobest Nederland licht deze toe.

Uiteraard is de basis van elke biologische bestrijding het monitoren van plagen met gele signaalplaten als Bug-Scan Yellow of BB Sticky Trap Yellow NHS. "Als telers witte vlieg vinden, is het belangrijk te bepalen welke het is: kaswittevlieg of tabakswittevlieg. Die laatste is iets kleiner en heeft meer ruimte tussen de vleugels, die meer aan de zijkant zitten. Op de vangplaat is dat verschil best lastig te zien. Bij twijfel kan de teler advies vragen aan zijn adviseur."

Roofmijten als basis

Een goede roofmijtpopulatie pakt niet alleen trips en spint mee, maar eet ook eitjes van Bemisia. "Paprikatelers kiezen over het algemeen voor Montdorensis-System, Degenerans-System of Swirskii-System. Een sterk leger aan roofmijten is de basis voor de bestrijding van witte vlieg", vertelt John.
Voor telers die Bemisia willen voorkomen, is de preventieve inzet van de felgroene roofwants Macrolophus-System een goede keuze. "Die vraatzuchtige roofwants is een toppredator die eitjes, larven en poppen van de witte vlieg eet. Hij voedt zich ook met andere plagen."

Specifieke bestrijders
Telers die kampen met een grote druk van de tabakswittevlieg, kunnen kiezen voor Delphastus-System of Eretmocerus-System. "De eerste is een zwart lieveheersbeestje dat pleksgewijs bij grote haarden kan worden ingezet. De tweede is een parasiterende sluipwesp, die zowel pleksgewijs als volvelds kan worden toegepast. Beide bestrijders werken specifiek tegen witte vlieg", aldus John.

Nieuwe optie: Preferal WG
Een extra mogelijkheid voor paprikatelers is het biologische insecticide Preferal WG, dat sinds kort een toelating heeft in deze teelt. Dit schimmelpreparaat bevat sporen van de schimmel Isaria fumosorosea en werkt het beste bij een hoge luchtvochtigheid. John: "Belangrijk is om al bij lage plaagdruk met dit biologische middel te starten. De schimmel infecteert verschillende stadia van de witte vlieg en doodt deze. Het grote voordeel van het middel is dat de biologie in de kas intact blijft. Wij kunnen telers adviseren over de toepassing."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v