'Samenwerken om systeem sluitend te krijgen'

'Samenwerken om systeem sluitend te krijgen'

Glastuinbouw Nederland heeft kennis genomen van het artikel van Henry Stroek van CNV Vakmensen in de Telegraaf van dinsdag 23 februari. Daarin geeft hij aan dat uitzendkrachten regelmatig niet het salaris of de toeslagen krijgen waar zij recht op hebben. "In onze visie staat goed werkgeverschap centraal. Het betalen van de juiste lonen en toeslagen is daar een onderdeel van", benadrukt beleidsspecialist Arbeid Peter Loef.

Uitzendkrachten krijgen regelmatig niet het salaris of de toeslagen waar ze recht op hebben, schrijft de Telegraaf deze week. De krant baseert zich op signalen van CNV, dat de afgelopen drie jaar - naar zeggen - voor uitzendkrachten ruim €2,3 miljoen aan nabetalingen heeft ontvangen. Volgens de vakbond gaat het in veel gevallen om uitzendbureaus die moedwillig onderbetalen.

Gecertificeerde uitzendbureaus
In het artikel wordt een voorbeeld gegeven van een uitzendkracht die werkzaam was in de groenteteelt. "Glastuinbouw Nederland draagt als visie uit dat het goede werkgeverschap, met als onderdeel daarvan het betalen van de juiste lonen en toeslagen, voor alle werknemers in de sector geldt. Dus óók voor uitzendkrachten", zegt Peter Loef in een reactie. "Inhuur van gecertificeerde uitzendbureaus is daarbij de norm. Onlangs heeft het Aanjaagteam onder leiding van Emiel Roemer aan minister Koolmees geadviseerd, dat uitzendbureaus zich verplicht zouden moeten laten certificeren. Inleners van uitzendbureaus moeten daarbij kunnen vertrouwen op het afgegeven certificaat en daarmee ook dat het uitzendbureau het door de inlener doorgegeven correcte loon ook correct uitbetaalt."

Private en publieke instanties
Kijkend naar de cijfers op de website van de Stichting Normering Arbeid, waarop alle gecertificeerde uitzendbureaus zijn te vinden, blijkt dat er jaarlijks onder andere na inspecties die aan SNA verbonden zijn, de nodige uitzendbureaus uit het register worden verwijderd. "Goed dat daarom niet alleen SNA en de Inspectie SZW, die nauw samenwerkt met SNA , de SNCU en de Belastingdienst, de vinger aan de pols houden, maar andere organisaties dat ook doen. We hebben elkaar als partners nodig om het systeem sluitend te krijgen", aldus Peter Loef. "Het is belangrijk dat wordt doorgepakt bij die bedrijven waar het écht moedwillig fout gaat."

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v