Shell en Eneco bouwen windpark voor de kust

30-07-2020    09:52   |    Nu.nl

Het CrossWind-consortium, een samenwerking tussen Shell en Eneco, gaat de komende jaren het derde subsidieloze windpark in de Nederlandse Noordzee bouwen en exploiteren, meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat woensdag. Het windpark zal op zo'n 18 kilometer voor de kust van Noord-Holland komen te liggen.

Het nog te bouwen windpark heeft een vermogen van ruim 750 megawatt en zal bestaan uit 69 windmolens met elk een vermogen van 11 megawatt. Het merendeel van de windturbines ligt op meer dan 1 kilometer afstand van elkaar.

Het windpark maakt deel uit van een hele reeks aan windparken die Nederlandse huishoudens de komende jaren van duurzame energie moeten voorzien. Met de komst van het windpark van Shell en Eneco in 2023 zal windenergie op zee goed zijn voor 16 procent van de totale Nederlandse elektriciteitsvraag en 3,3 procent van de totale Nederlandse energiebehoefte.

In 2023 zal er voor minimaal 4,5 gigawatt vermogen aan windmolens op zee staan. Daarmee wordt het doel uit het energieakkoord voor wat betreft windenergie op zee naar verwachting binnen het budget en de planning behaald, schrijft het ministerie.

Het aantal windparken zal na 2023 alleen nog maar verder toenemen. De overheid verwacht in 2030 voor 11 gigawatt aan windparken op zee te hebben staan. Deze leveren dan 8,5 procent van alle Nederlandse energie en 40 procent van ons huidige elektriciteitsverbruik op.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws