Startups vragen 630 miljoen overbruggingsfinanciering

Startups vragen 630 miljoen overbruggingsfinanciering

Twee weken na de openstelling van de Corona-OverbruggingsLening (COL) en het Tijdelijk Overbruggingskrediet Programma innovatieve Start- en Scaleups (TOPSS) hebben bijna 1.300 startups, scale-ups en innovatieve mkb'ers een aanvraag ingediend. De bedrijven vragen in totaal €630 miljoen aan via een van beide faciliteiten.

InnovationQuarter behandelt momenteel 260 aanvragen voor een Corona-OverbruggingsLening in Zuid-Holland met een totaalbedrag van € 91 miljoen.

Met name veel aanvragen voor de COL
Ongeveer 1.270 bedrijven vroegen sinds 29 april zo'n €460 miljoen aan via de COL. Deze bedrijven zijn samen goed voor de werkgelegenheid van 14.500 fte. Het hoge aantal is te verklaren door de grote financieringsbehoefte bij startups, scale-ups en innovatieve mkb'ers. Zij kunnen via de COL een aanvraag vanaf €50.000,- indienen en gebruik maken van gunstige voorwaarden. Het gemiddeld aangevraagd bedrag is landelijk circa €365.000,-. Het kabinet heeft in eerste instantie €100 miljoen uitgetrokken voor de Corona-OverbruggingsLening.

Door de grote hoeveelheid aanvragen blijkt de doorlooptijd van 9 werkdagen voor aanvragen tot €500.000,- niet haalbaar en wordt ernaar gestreefd deze binnen 14 werkdagen te behandelen. Voor financieringen tussen €500.000,- en €2 miljoen streven we naar een uitvoeringstermijn van maximaal drie werkweken.

Financieringsbehoefte TOPSS 170 miljoen
Invest-NL trekt voor het Tijdelijk Overbruggingskrediet Programma innovatieve Start- en Scaleups (TOPSS) €100 miljoen uit. Voor TOPSS aanvragen hanteert Invest-NL een ondergrens van €2 miljoen. De TOPSS financiering is bedoeld om ook tijdens de COVID-19 crisis door te kunnen gaan met investeren. In twee weken tijd kwamen bij Invest-NL 27 aanvragen terecht. De totale financieringsbehoefte van deze aanvragen bedraagt €170 miljoen. Invest-NL zal bij een positieve beoordeling maximaal 50% van de financiering voor rekening nemen.

Over COL & TOPSS
De Corona-OverbruggingsLening (COL) is een noodkrediet voor innovatieve ondernemers en mkb-ers zonder bancaire kredietrelatie die in financiële problemen zijn gekomen door Covid19. Deze regeling is tot stand gekomen in intensieve samenwerking tussen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), de gezamenlijke Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's) en TechLeap.nl met ook nauwe betrokkenheid van Invest-NL. Op verzoek van EZK verstrekken de ROM's overbruggingsleningen tussen de €50.000,- en €2 miljoen.

Invest-NL wil met TOPSS de beschikbaarheid van risicokapitaal voor innovatieve start- en scaleups waarborgen. TOPSS aanvragen kennen een ondergrens van €2 miljoen. De TOPSS financiering wordt verstrekt in de vorm van een converteerbare lening en gebeurt altijd met betrokkenheid van andere professionele investeerders.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v