Thee uit eigen land!

Thee uit eigen land!

De afgelopen jaren werkte Special Plant uit Zundert hard aan de ontwikkeling van eigen theeplanten voor de productie van pure thee in Europa. Inmiddels timmert het bedrijf hard aan de weg met deze unieke plantenlijn én een eigen theelabel.

Dat vertelt Johan Jansen in de nieuwste uitgave van KAS Magazine. "Normaal gesproken is thee vijf maanden onderweg vanuit Azië, met smaakverlies en een hoge footprint als gevolg. Door de planten lokaal te kweken, kun je dus verse en smaakvolle thee op de markt brengen die het milieu ook nog eens minder belast."

Zelf doet Special Plant dat nu ook met de eigen theecollectie JOAN. Lokaal gekweekt en direct geproduceerd door theemaker Anne (JOhan + ANne = JOAN). Onder het JOAN-label wordt zwarte, groene en witte thee op de markt gebracht in verschillende varianten en verpakkingen. En zowel los geleverd als in piramides. De thee is onder meer verkrijgbaar bij Plus, Jumbo en Sligro en de vraag naar de pure theesoorten is hard groeiende. "We zijn voortdurend met categorymanagers van retailers in gesprek en krijgen ook goede feedback op het product en de wijze van presenteren. We zien ook dat supermarkten open staan voor een bijzonder product als dit en zelf ook willen dat het een succes wordt. Zo werd in een Foodmarkt van Jumbo een meter schapruimte vrijgemaakt voor onze thee en werden er ook planten bijgezet. Het is heel gaaf om met elkaar de juiste koers te bepalen."

Productie opschroeven
Special Plant wil de eigen productie van planten én thee de komende jaren verder opschroeven. Nu heeft het bedrijf 2 hectare kas-, 1 hectare tunnel- en 6 hectare veldteelt. "De komende tien jaar verwacht ik dat het kasoppervlakte verdubbeld en er zeker nog 7 hectare bijkomt", aldus Jansen. Ook is hij voornemens een inspiratiecentrum te bouwen om het product thee verder onder de aandacht te brengen. "We zien serieuze kansen in Nederland en de rest van Europa", zegt Jansen. "Op verschillende plaatsen wordt nu al lokaal thee geproduceerd, maar we hopen uiteraard dat iedereen straks aan de pure verse thee gaat."

Lees hier de volledige reportage

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v