Verplicht met verlof?

29-04-2021    10:17   |    AD

De lentezon doet het al vermoeden: de zomervakantie komt er weer aan. Vanwege de coronacrisis neemt voor het tweede jaar op rij niet iedereen zijn gebruikelijke aantal vakantiedagen op. In sommige gevallen zeggen werkgevers echter dat werknemers hun verlofdagen op 'moeten’ maken. Maar wat zijn de rechten van de werknemer in dat geval? AD.nl zet het op een rij.

Vanwege de coronacrisis nemen veel werknemers minder vrije dagen op, omdat ze graag wachten totdat een vakantie naar het buitenland weer mogelijk is. Werkgevers willen een zogeheten ‘stuwmeer aan vakantiedagen’ graag voorkomen en vragen hun werknemers verlofdagen op te nemen. "Door de coronacrisis is het probleem van die stuwmeren, dat al langer bestond, versterkt", vertelt Maarten van Gelderen, arbeidsrechtadvocaat.

Verplicht vrije dagen opnemen bestaat echter niet. "Werknemers mogen zelf weten wanneer en hoeveel vakantiedagen ze opnemen", legt Van Gelderen uit. Een werkgever kan het opnemen van verlofdagen alleen weigeren als daar een dwingende reden voor is. "Maar dat is uiterst moeilijk te bewijzen voor de werkgever", legt Andries Bongers, expert op het gebied van Human Resources uit. "Meestal zal de rechter zeggen dat iets onder het bedrijfsrisico valt."

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws