Geen tranen om vertrek Van Dam

15-08-2017    10:08   |    AD Westland

Dat Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, over 2,5 week de overstap maakt naar een nieuwe baan, is volgens Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders niet erg. "Als je het eerlijk wilt weten; van mij mag Van Dam eerder weg. Hij heeft niets met de pluimveehouderij", aldus De Haan in het AD Westland in een artikel.

Anderen vinden het ongepast dat Van Dam tijdens de internationale eiercrisis vertrekt naar een nieuwe baan. Een van hen is oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas. Van Dam vertrekt per 1 september en wordt NPO bestuurder, ongeacht of er een nieuw kabinet is. Nu er op zijn terrein een grote crisis is uitgebroken waar hij politiek verantwoordelijk voor draagt, is het volgens Weisglas helemaal onfatsoenlijk om voortijdig op te stappen. "Dit is het zinkende schip verlaten", oordeelt de VVD'er in de krant. "Middenin een crisis zeg je: groetjes, ik ga naar Hilversum. Ik vind dat hij tegen NPO moet zeggen: er is een noodgeval, ik kom twee maanden later. Dat zullen ze daar best begrijpen." PVV-Kamerlid Dion Graus noemt het zelfs een 'laffe streek'om nu weg te gaan.

Toch denken veel Kamerleden en pluimveehouders daar anders over. Iedereen is het er wel over eens dat het 'niet netjes' is om voortijdig de post te verlaten, maar de crisis kan ook best door VVD-minister Henk Kamp afgehandeld worden. Graag zelfs, zo zegt De Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. Volgens haar heeft Van Dam niks met de pluimveehouderij. "Hij is juist met plannen gekomen die zorgen voor een oneerlijke concurrentiepositie van Nederlandse boeren ten opzichte van andere Europese lidstaten. Nee, van zijn vertrek ligt niemand in de sector wakker." 

Door Van Dams vertrek bestaat de kans dat de Tweede kamer hem niet meer aan de tand zal voelen over zijn rol in de eiercrisis. Hij begint immers 1 september aan zijn nieuwe baan, de Tweede Kamer komt pas vier dagen later terug van zomerreces. Terwijl er wel kritische vragen te beantwoorden zijn. 

Van Dam zelf vindt het desondanks de eiercrisis wel verantwoord om binnenkort aan zijn nieuwe baan te beginnen, laat zijn woordvoerder desgevraagd weten. "Alles wat we kunnen doen zetten we al in gang voor 1 september, in nauw overleg met minister Kamp. De staatssecretaris probeert de schade voor de sector zo veel mogelijk te beperken."


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Kleurrijke portretten...

In december verscheen een speciale uitgave van KAS Magazine waarin medewerkers uit de tuinbouw vertellen over...