Wasmethode maakt kleding tóch virusvrij

10-07-2019    09:18   |    Goedemorgen

XL Bedrijfskleding en Greenwear hebben een oplossing gevonden voor de overdracht van plantenvirussen, waaronder het tomatenvirus ToBRFV, via kleding. Beide partijen hebben een wasmethode gevonden die de kleding volledig virusvrij maakt.

Niet alleen de kleding maar juist het wassen en afdoden van virussen staat hierbij centraal. De vraag is: “Hoe kun je kleding virus vrij wassen zonder te veel afbreuk te doen aan de kleding?”

Samen met Valto uit de Lier werd Greenwear-kleding besmet en daarna gewassen volgens een speciaal proces. Dit proces werd al eerder succesvol toegepast in een medische omgeving en zo ontstond
het idee om deze testen uit te voeren op de huidige plantenvirussen.

De monsters zijn getest door een erkend lab en het blijkt dat het virus tijdens dit wasproces wordt afgedood zonder dat de kleding extreem verarmt. "In tegenstelling tot wat altijd werd gedacht is het dus wel degelijk mogelijk om kleding te ontdoen van virussen", aldus XL Bedrijfskleding en Greenwear. Nu wordt bedrijfskleding uit voorzorg vaak weggegooid, zoals door verschillende partijen wordt geadviseerd. Bijvoorbeeld aan loonwerkers na de teeltwisseling. Tot nu toe hielp wassen van kleding en doeken niet, zelfs niet op 95oC. Maar met de nieuwe wasmethode is weggooien van kleding niet langer nodig omdat het virus wél volledig wordt verwijderd. 

Bedrijven die meer willen weten over de mogelijkheden, kunnen contact opnemen met XL Bedrijfskleding, Kevin of Roland van Gulik: tel. 0174-643662


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Temperatuur weer omhoog!

Op veel plekken in het zuiden van Nederland stijgt de temperatuur donderdag tot 20 graden, meldt Weeronline....