We gaan weer jutten!

18-06-2021    10:18   |    Goedemorgen

Op 13 plekken langs de Westlandse kust kan je sinds 2019 een juttas lenen en gevuld met afval inleveren voor wat lekkers. Donderdag 1 juli wordt het derde jaar Grondstofjutters aanpak gevierd op het strand.

"Dit jaar focussen we tijdens het jut-event op Single Use Plastics of te wel wegwerpplastics. Wegwerpplastics zijn lichtgewicht en waaien makkelijk weg. Toch wordt er op terrassen (vaak onbewust) nog veel gebruik van gemaakt. Deze producten als rietjes, honingstaafjes, melkcupjes, thee- en koekjesverpakkingen komen we vaak tegen als zwerfafval in de natuur. Om dit tegen te gaan is in 2019 de beweging Plasticvrij Terras ontstaan, waarbij ondernemers de Single Use Plastics van hun terras weren. Deze beweging loopt voor én gaat verder dan de aankomende EU-wetgeving, de Single Use Plastic Directive (SUPD), welke op 3 juli 2021 ingaat. Met het ingaan van de SUPD worden verschillende wegwerpplastics, zoals rietjes, verboden. In gemeente Westland zijn verschillende paviljoens  op en aan de stranden bezig met een transitie naar een Plasticvrij Terras, zie ook www.plasticvrijterras.com. Daarom besteden we tijdens dit event daar extra aandacht aan."
 
Grondstofjutters in Nederland
De Grondstofjutters aanpak startte in 2015 in Katwijk. Sindsdien kunnen strandgangers een tas lenen in Wijk aan Zee, Noordwijk, Katwijk, Wassenaar, Scheveningen, Westland en Hoek van Holland. Borden bij strandopgangen met de tekst “Aan de wandel? Neem een juttas mee!” attenderen bezoekers op de mogelijkheid een steentje bij te dragen aan een schoon strand. De speciaal ontworpen juttassen zijn te leen bij de horeca op of aan de stranden. Bij inlevering is een volle juttas bij de paviljoens een kop koffie, ijsje of ander bedankje waard. Zo werken zij samen met de bezoekers van het strand aan een plasticvrije zee door eigen stranden schoon te houden.
 
In Westland kun je een tas lenen bij Elements, Zomertijd, De Pit, Breez, Beachline, Bondi Beach Club, Dreams Beachhouse, Moments Beach, Bugaloe, The Coast Beach House, Okidoki Kinderopvang, Eetcafé Zout en de Jutterskeet.
 
De aanpak is een samenwerking tussen gemeente, strandpaviljoens en strandgangers. Initiatiefnemer Grondstofjutters nodigt iedereen uit om mee te jutten en actie te ondernemen tegen (plastic) zwerfafval.
 
Uiteraard wordt tijdens het evenement rekening gehouden met de dan geldende corona-maatregelen. Mensen met klachten die kunnen duiden op corona worden verzocht thuis te blijven. Daarnaast is gratis aanmelden via Eventbrite verplicht.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Morgen op PTR: Nufarm

Tjeerd Peeters, technisch adviseur tuinbouw bij Nufarm, is morgenochtend te gast op Paprika Tasty Radio....