Zacht weer geeft wat rust op de energiemarkten

26-02-2021    09:50   |    Goedemorgen

Aan de relatief hoge temperaturen is voorlopig een einde gekomen. De komende week kenmerkt zich naar verwachting door temperaturen rondom ‘normaal’ in combinatie met weinig wind. "De korte termijn gas- en elektraprijzen wijzigen we daarom van dalend naar stabiel. De Nederlandse gasvoorraden zijn beperkt geleegd in de afgelopen week. De gemiddelde vulgraad is nu circa 30%", aldus AgroEnergy in de wekelijkse marktverwachting.

Ongeplande uitval in de Noorse gastoevoer speelt op verschillende locaties parten. Het lijkt er nu op dat het Skarv gasveld tot einde van de maand buiten bedrijf zal zijn, waardoor de gasaanvoer vanuit het noorden beperkt zal blijven. Daarentegen worden er voor volgende week een drietal LNG-schepen vanuit de VS (Sabine Pass) verwacht bij de Gate terminal.

Gas en elektra lange termijn
"Voor de lange termijn houden we onze verwachting op stabiel. Veel zal afhangen van de economische verwachtingen voor het komende jaar. Een van de indicatoren daarvoor is de ontwikkeling van de emissierechtenprijs. Deze markt blijft echter vrij onvoorspelbaar en zal vooral voor elektriciteit van invloed blijven op de prijsvorming", aldus AgroEnergy.

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs ziet de komende periode positief in voor wat betreft de ‘heropening’ van de economie. Zij verwacht dat de olieprijs de komende maanden verder op kan lopen richting de 75 $/vat. Alhoewel de koppeling tussen de olieprijs en die van gas en elektriciteit steeds minder wordt, is dit ook een goede indicator van hoe marktpartijen de nabije toekomst inschatten.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws