'Zo voorkom je Tuta in de belichte tomatenteelt'

'Zo voorkom je Tuta in de belichte tomatenteelt'

In september starten de belichte tomatenteelten. Door tijdig het verwarringsferomoon Isonet T van Biobest in te zetten, kunnen telers voorkomen dat Tuta absoluta een plaag wordt. "Voorwaarden voor het succes ervan zijn de preventieve inzet én een schone start", vertelt Biobest-adviseur Bart Elseviers.

Isonet T is een draadvormige dispenser, die geladen is met geurstoffen van vrouwtjesmotten. Elseviers: "Als telers preventief 800 tot 1000 strips per hectare ophangen, kunnen mannetjes de vrouwtjes niet vinden. Daardoor vindt er geen paring plaats. Het is een vrij dure oplossing, maar het werkt in de praktijk heel goed. Het aantal motten moet beperkt zijn, anders vinden ze elkaar alsnog."

Schoon starten
Het is daarom van groot belang dat er geen druk is van de tomatenmineermot uit een vorige teelt, uit andere kassen of vanuit de plantenkweker. "Zijn er bij de start wel larven en/of volwassen exemplaren aanwezig, dan adviseren wij eerst om een chemische bespuiting uit te voeren. Zo kunnen telers schoon starten. Als telers de biologie in de kas eenmaal hebben opgebouwd, is zo'n chemische actie geen optie meer", vertelt de adviseur.

Elke 3 maanden laag ophangen
Elseviers raadt telers aan de Isonet T dispensers zo laag mogelijk op te hangen, omdat de poppen op de grond vallen en daar uitkomen. "Plaats de strips tussen de planten of aan de goten en nooit hoger dan 1,5 meter." Verder is het belangrijk te weten dat zo'n strip ongeveer 3 maanden werkt. "Door hoge temperaturen kan de geurstof iets sneller verdampen. Als je de strip weegt, kun je zien of deze nog geurstof bevat. De meeste bedrijven plaatsen Isonet T 3 keer per teelt. Wie dat consequent doet, heeft nauwelijks problemen met Tuta absoluta", besluit de Biobest-adviseur.

Bron: Biobest

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v