Blog: Samen!

Blog: Samen!

Een weblog van Jürgen Brokelman. Hij is Commercieel Manager bij HortiPro. Jürgen schrijft deze blog exclusief voor Goedemorgen.

In mijn eerste blog heb ik het gehad over 'enthousiasme' en 'doorzettingsvermogen' en over het feit dat we deze beide facetten erg hard nodig hebben om de uitdaging die we in de agrarische sector, nu en de komende jaren hebben, te tackelen.

In de Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 staat dat Nederland in 2030 toonaangevend is op het gebied van duurzame gewasbescherming en dat dit het businessmodel is waarmee Nederlandse telers en overige partijen zich internationaal onderscheiden. Hierbij ligt de focus op het telen van weerbare planten met behulp van weerbare teeltsystemen. Hierdoor krijgen ziekten en plagen minder kansen en wordt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum beperkt. De gebruikte gewasbeschermingsmiddelen dienen te passen binnen de principes van IPM (Intergrated Pest Management) en/ of ICM (Integrated Crop Managed), dus zonder emissies naar het milieu en met zo min mogelijk residuen. Dit vraagt een andere manier van denken voor zowel de telers, alsook de adviseurs/ handelaren en producenten.

Het kennisniveau en de innovatiekracht van de Nederlandse land- & tuinbouw is al jaren extreem hoog. Er zijn mensen met enorm veel kennis van veredeling, plantweerbaarheid, weerbare teeltsystemen, chemische of groene gewasbescherming etc. Echter één enkel enthousiast individu met veel specifieke kennis en doorzettingsvermogen gaat het in veel gevallen in zijn eentje niet redden.

Er worden op meerdere vlakken al verschillende initiatieven ontplooit waarbij producenten, adviseurs/ handelaren en telers betrokken zijn. Vaak gebeurd dit onder het toeziend oog van de verschillende brancheorganisaties. Dit juich ik uiteraard toe, maar de tijd dringt. Het is zo 2030 en dus roep ik op tot nog meer samenwerking binnen onze mooie sector. Telers, adviseurs/ handelaren en producenten kunnen het niet alleen. We hebben een flinke uitdaging en deze kunnen we alleen maar samen oplossen. Maak gebruik van elkaars kennis en deel je eigen kennis. Gevraagd en ongevraagd.

Samen staan we sterk(er)!

Bron: Jürgen Brokelman

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v