Blog: Waar te beginnen?

Blog: Waar te beginnen?

Een weblog van Peter Smulders, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Peter is mede-eigenaar van Free Launch. Dit bedrijf begeleidt al meer dan 20 jaar ondernemers in de tuinbouw bij de professionalisering van hun organisatie en de mensen die daarin actief zijn.

De inspiratie is weg, de gedachten zijn ergens anders, ik kan me niet concentreren op het schrijven… Writersblock noemen de schrijvers dat. En dat is lastig voor een blogger met een deadline.

We leven ook in een tijd die zijn weerga niet kent en die een grote impact heeft.

De oorlog in Oekraďne komt persoonlijk dichtbij. Een van mijn zoons haalt momenteel zélf twee van zijn Oekraďense vriendinnen op. Hij is daar al veel keer te gast geweest en zij zijn ook al veel in Nederland geweest.  Hij is met de auto naar Warschau gereden en heeft daar een B&B gehuurd met vier slaapplaatsen. Één van zijn goede vriendinnen heeft inmiddels Warschau bereikt, huis en haard achterlatend. Haar vriend is in Kiev gebleven om daar te vechten (…). De andere vriendin is gestrand in een trein, teruggekeerd naar Lviv en recent gelukkig óók gearriveerd in Warschau. Samen met mijn zoon zoeken we nu huisvesting in Nederland. Intussen hebben we vrienden en familie gemobiliseerd om de eerste kosten te leningen. Het is overweldigend en hartverwarmend hoe daarop gereageerd wordt.

Hun verhalen zijn onbeschrijfelijk. Het ís ook niet te bevatten.

Intussen spreek ik veel van mijn klanten, tuinbouwondernemers. Die geconfronteerd worden met bijna onmogelijke uitdagingen die het normale bedrijfsrisico te boven gaan. Een gasprijs die door het dak gaat. Subsidie op duurzame energie die ineens wegvalt. Oogstreductie omdat noodgedwongen het assimilatielicht wordt gehalveerd of zelfs uitgezet. Kassen die leeg liggen. En daarenboven alom te verdedigen sancties maar die wél tot gevolg hebben dat afzetkanalen opnieuw blokkeren.

Misschien kan ik nog één advies kwijt in deze blog. Blijf in gesprek met je personeel. Leg duidelijk uit wat de situatie is van jezelf, van het bedrijf. En probeer hen mee te nemen in beslissingen die je (soms noodgedwongen) moet nemen. Hen deelgenoot maken zorgt ook voor draagvlak.

Besteed extra aandacht aan je Oost-Europese medewerkers die hun broedervolk zien lijden. Of in hun thuisland een stroom vluchtelingen opvangen.

Ik wens jullie véél sterkte in deze barre tijden. Pas goed op jezelf en de mensen om je heen.

Free Launch Training en Coaching.

Bron: Peter Smulders

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v