Fokke Buwalda: Last mile delivery - de laatste stap

Fokke Buwalda: Last mile delivery - de laatste stap

Een weblog van Fokke Buwalda. Hij is directeur van B-Mex B.V. in Wageningen. Fokke schrijft deze blog exclusief voor Goedemorgen.


Na een online bestelling krijg je direct een bevestiging in je mailbox. En meestal nog dezelfde dag een track & trace bericht met het geplande bezorgmoment op een halve dag nauwkeuring. Steeds vaker klopt dat ook gewoon. Hoezo gewoon? We zijn dat al zo gewend dat we ons niet realiseren dat er een bijzonder uitgekiend logistiek systeem voor nodig is om dat mogelijk te maken. De meeste artikelen die je bestelt hebben al een hele reis per containerschip achter de rug. Alleen zijn er maar weinig adressen in Nederland die bereikbaar zijn per containerschip. De volgende etappe van je pakketje gaat daarom meestal met een grote vrachtwagen. Maar de hele dag dikke vrachtwagens door je straat, dat werkt natuurlijk ook niet. De laatste etappe in de bezorging van je pakketje gaat daarom met een efficiënt bestelbusje, tegenwoordig steeds vaker elektrisch aangedreven. Die laatste stap, de ‘last mile delivery’, is een onmisbare schakel in de logistieke keten die het hele online winkelen mogelijk maakt.

Bij B-Mex is onze strijdkreet al vanaf de oprichting geweest: “Kennis op de werkvloer!” Daar zijn we nog steeds mee bezig. Wel een grappige vergelijking met die pakketjes: kennis afleveren op de werkvloer, de plek waar de beslissingen worden genomen, is ook een vak apart. Als we de vergelijking even vasthouden dan zijn de grote onderzoeksinstituten misschien wel de containerschepen, en de wetenschappelijke bibliotheken de centrale distributiecentra waar kennis ligt opgeslagen. Zo’n vergelijking klopt natuurlijk nooit helemaal, maar denk even mee.

Heel veel uitdagingen waar de sector voor staat hebben geen simpele oplossing. Er is niet zomaar 1 optimaal recept waardoor alles goed komt. Er is heel veel kennis beschikbaar, maar ook als je precies snapt hoe het allemaal werkt dan is het nog steeds nauwelijks te doen om dagelijks uit te puzzelen wat de beste beslissing is. Minimale CO2-footprint, of zonder uitstoot van stikstof bijvoorbeeld, op tijd kunnen leveren, en toch rendabel. En dat terwijl het weer elke dag anders is, net als de energieprijzen.

Onze rekentools integreren die kennis met actuele informatie van je eigen bedrijf. Op die manier kan kennis (hoe het werkt) worden vertaald naar inzicht (je opties, gegeven de omstandigheden). Hierdoor wordt het managen van complexe productiesystemen simpeler, zodat betere beslissingen mogelijk worden. Betere beslissingen zijn hard nodig om de uitdagingen van de toekomst het hoofd te kunnen bieden.

Die laatste stap, de ‘last mile delivery’ waardoor kennis ook echt voor je gaat werken, laat dat maar onze bijdrage zijn aan de kennisketen.

Bron: Fokke Buwalda

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v