Hans Ligtenberg: Stoppen met tuinbouw in Westland?

Hans Ligtenberg: Stoppen met tuinbouw in Westland?

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de hogeschool Inholland in Delft en tegenwoordig actief als zelfstandig adviseur. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Als je de bankiers moet geloven dan is het logisch dat wij het productie-deel van onze tuinbouwsector maar moeten verplaatsen naar landen waar genoeg mensen aanwezig zijn om het benodigde werk te verzetten. De belangrijkste reden is dat wij onvoldoende bijdragen aan ons bruto nationaal product (alles wat we met z’n allen verdienen). Dit in verhouding tot de sociale kosten die wij als sector afwentelen op de samenleving.

Wat men werkelijk bedoelt is teveel buitenlandse medewerkers zonder dat de huisvesting fatsoenlijk geregeld is. Maar dat levert wel weer problemen op want bij de laatste verkiezingen heeft ca 73% van de bewoners van het Westland gestemd op de partijen die nu een regering proberen te vormen. Ondanks alle meningsverschillen zijn ze wel alle vier van mening dat het aantal mensen vanuit het buitenland drastisch beperkt moet worden. Want stel je voor dat bijna alle 15-16.000 buitenlandse medewerkers in het Westland komen wonen, de gehele bevolking zou totaal in shock zijn.

Nu zou je het huisvestingsbeleid ook kunnen regelen en afstemmen met je buurgemeenten, constructief overleg en samenwerking lijkt hierbij nuttig. Op deze manier kunnen wij de, door de bankiers geconstateerde sociale belasting ook eerlijk delen en het probleem oplossen. Want zo maar een sector opheffen is natuurlijk onzin en geeft blijk van een behoorlijk portie onkunde. Vanmorgen las ik dat er een meer dan 200 deelnemers in 20 teams met 24 nationaliteiten deelnemen aan een Autonomous Greenhouse Challenge. Internationale belangstelling voor deze ontwikkelingen in de sector. Denk ook aan het wereldwijde belang van onze zaadproducenten, zij dragen bij aan de mogelijkheden om wereldwijd voldoende, hoogwaardig voedsel te produceren. Overal ter wereld staan Nederlandse kassen en gebruikt men onze kennis en techniek, veelal op low of mid tech niveau. Om over de belangrijke rol van het groene onderwijs onder leiding van de WUR nog maar te zwijgen. Jaarlijks komen er meer dan 30.000 bezoekers naar het WHC om te ontdekken hoe wij efficiënt en effectief voedsel produceren. Niet omdat ze onze hightech oplossingen direct kunnen toepassen, maar wel om het perspectief te ontdekken om in de (nabije) toekomst ook voldoende voedsel te kunnen produceren.

Door het delen van onze kennis dragen wij bij aan een betere toekomst voor heel veel mensen in heel veel landen. Minder watergebruik, meer biologische bestrijding, minder chemie, meer kilo’s per m2, hoogwaardige voeding, minder ruimtegebruik, meer techniek, minder CO2, hergebruik van materialen. Door gebruik van onze kennis en technologie zijn wij (nu al) in staat om daar te telen waar de vraag is, probleem daarbij is dat we dan een belangrijk deel van de, in het Westland wel aanwezige, noodzakelijke infrastructuur missen.

Het gaat om zoveel meer dan alleen maar kilo’s!

Dus stoppen met de tuinbouw in het Westland? No way!!!

Bron: Hans Ligtenberg

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v