Foodsector weer in rustiger vaarwater

Foodsector weer in rustiger vaarwater

Na een aantal turbulente jaren lijken de buitengewone uitdagingen voor de foodsector meer op de achtergrond te raken. De afgelopen jaren werden getekend door de impact van corona, hoge inflatie en aanzienlijke stijgingen van kosten voor energie, grondstoffen en verpakkingen. De grootste prijsstijgingen zijn waarschijnlijk grotendeels voorbij. Tegelijkertijd komen structurele uitdagingen, zoals personeelstekorten, de verduurzamingsopgave en het veiligstellen van grondstoffen, juist hoger op de agenda te staan.

In 2023 daalden de volumes (-1,5 procent) en ook in de eerste helft van 2024 blijven de volumes onder druk staan. Pas in de tweede helft van het jaar trekken deze weer aan. Dit ligt in lijn met de verwachte koopkrachtverbetering. Dat concludeert ABN AMRO in de Sectorprognose Food die vandaag wordt gepubliceerd. Over heel 2024 verwacht de bank een lichte stijging van de volumes (+0,5 procent), terwijl in 2025 een verdere stijging (+1 procent) in het verschiet ligt.
 
De verwachtingen voor 2024 laten per sector een wisselend beeld zien. De volumes in de zuivel zijn in 2023 (+1 procent) iets gestegen, maar door de hoge supermarktprijzen staat de vraag naar zuivelproducten onder druk. Ook kiezen consumenten vaker voor plantaardige alternatieven. De lichte groei van vorig jaar slaat zowel in 2024 (-1 procent) als 2025 (-2 procent) om in krimp. De vleesverwerkende industrie (-6 procent) heeft een moeilijk jaar achter de rug. Door een krimpende veestapel dalen de volumes en blijven de prijzen op een relatief hoog niveau. Doordat het aanbod komende jaren verder krimpt, dalen de volumes naar verwachting ook dit jaar (-2 procent) en volgend jaar (-3 procent). De groente- en fruitsector staat er beter voor. Zo stegen de volumes in 2023 licht mede door de grotere vraag naar diepvriesgroente en fruit in de eerste helft van het jaar. In de komende twee jaar verwacht ABN AMRO dat de volumes stabiel blijven.
 
Grootste crises achter de rug
Na een aantal moeilijke jaren lijkt de foodsector in rustiger vaarwater te komen. Tegelijkertijd benadrukt ABN AMRO dat structurele uitdagingen een grotere rol gaan spelen. “De grote personeelstekorten blijven een grote uitdaging. Daarnaast is de beschikbaarheid van agrarische grondstoffen door veranderende weersomstandigheden erg onvoorspelbaar. Vooral bedrijven die de inkoop van grondstoffen niet hebben gespreid en afhankelijk zijn van landen die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering kunnen worden getroffen. We verwachten dan ook dat de beschikbaarheid van grondstoffen en de volatiliteit van de voedselprijzen in de komende jaren voor de foodsector een grote uitdaging vormen”, vertelt Nadia Menkveld, Sector Econoom Agrarisch en Food van ABN AMRO. “Ook kunnen de aanhoudende geopolitieke spanningen uitdagingen met zich meebrengen en onder meer leiden tot verstoringen in de bevoorradingsketen of hogere kosten. Duidelijk is dat de vooruitzichten nog behoorlijk onzeker zijn en de sector helaas nog niet terugkeert naar ‘normaal’.”

Lees hier het volledige rapport

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v