3 tips daglichtloos telen

3 tips daglichtloos telen

Het jaarrond (verticaal) telen van gezond voedsel in een volledig gesloten omgeving, het zogenoemde indoor farming, is in de afgelopen jaren enorm populair geworden in stedelijke omgevingen en problematische klimaten. Bladgroenten en kruiden zijn de meest geproduceerde gewassen. Telers willen echter uitbreiden naar een veel grotere verscheidenheid aan groenten en fruit. In het Philips GrowWise research Center in Eindhoven doet Signify al verschillende jaren teeltproeven met aardbeien. "In dit onderzoek hebben wij nu een nieuwe stap gezet. Ons doel? Ontwikkeling van een blauwdruk als referentiekader voor indoorteelt van aardbeien, en het vinden van de optimale belichtingsstrategie en de best presterende rassen."

"In het onderzoekscentrum kijken we naar alle relevante parameters voor de gewasontwikkeling. Daarbij speelt licht natuurlijk een essentiële rol. Factoren als klimaat, rassenkeuze en substraat zijn echter net zo belangrijk. Het idee om aardbeien indoor te telen was niet nieuw voor ons. Sterker nog, we produceren al ruim vijf jaar aardbeien zonder daglicht. Ondanks wat teleurstellingen en tegenslagen bleken de resultaten en de eerste berekeningen van dit businessmodel bemoedigend genoeg om met het onderzoek in die richting verder te gaan en een blauwdruk voor de indoorteelt van aardbeien op te zetten."

Ontwikkeling van een blauwdruk
"In 2019 was in onze onderzoeksinstallatie een multilayer-afdeling, waar meerlaagse teelt plaatsvindt, aan renovatie toe. Dit gaf ons de gelegenheid een speciaal compartiment met een meerlaagse teeltinrichting voor aardbeien te ontwerpen en installeren, met nieuwe rekken, luchtbehandelingskast (AHU) en irrigatiesysteem. Deze speciaal geconcipieerde afdeling biedt nu plaats aan bijna 100 meter goten in een ruimte van slechts 6 x 3 m. Tijdens de proeven in dit compartiment bleek dat drie factoren essentieel zijn bij verticale aardbeienteelt."

Lees hier de drie tips van plantspecialist Thijs van den Bergh

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v