400 schoolklassen onderzoeken lunchtrommel

400 schoolklassen onderzoeken lunchtrommel

Vandaag vindt de aftrap van de Trommel zonder Rommel-les plaats op basisschool de Regenboog in Wijk bij Duurstede. Dit is een onderdeel van het initiatief Trommel zonder Rommel. Smaaklessen, onderdeel van Wageningen Economic Research, heeft voor dit initiatief lessen ontwikkeld voor de basisschool. Landelijk doen dit jaar 400 schoolklassen mee.

Met Trommel zonder Rommel worden ouders geïnspireerd om gezond eten en drinken mee naar school te geven, zodat kinderen het beste uit hun dag kunnen halen, én worden scholen geïnspireerd om gezonde voeding mee te nemen in hun beleid. In het hele land wordt aandacht besteed aan Trommel zonder Rommel: het inspiratieboekje voor ouders wordt landelijk verspreid, op de basisschool krijgen kinderen les over gezond lunchen en in de Lidl-filialen is aandacht en inspiratie voor het vullen van een gezonde lunchtrommel.

Smaaklessen leert de kinderen meer
In de lessen gaan de kinderen aan de slag met hun eigen broodtrommel. Wat hoort bij een gezonde lunch en wat niet? Kinderen bedenken onder andere met een broodjesbouwer nieuwe lunchrecepten voor in hun lunchtrommel en kijken wat voor lunchproducten allemaal in de Schijf van Vijf zitten. Deelnemende scholen ontvangen tijdens de start van het schooljaar een gratis pakket met het lesmateriaal en snackgroenten om te eten bij de les.

Veel suiker en weinig vezels in de lunchtrommel
Trommel zonder Rommel is in de regio GGD Zuid-Holland Zuid en West Brabant ontstaan doordat de GGD in gesprekken met scholen constateerden dat de lunchtrommels vaak ongezond gevuld werden. Ook uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen University & Research blijkt dat de inhoud van de lunchtrommels van kinderen op de basisschool verre van gezond is. De onderzoekers bekeken de inhoud van 487 lunchtrommels en zagen dat 19% van de broodtrommels alleen wit brood bevatte en dat 43% van de kinderen alleen suikerhoudende dranken meekrijgen voor tijdens de lunch, terwijl aan de andere kant maar 6% van de kinderen groente en 5% fruit meekrijgt voor hun lunch.

Dit vraagt om verandering in beleid en actie in de praktijk, maar op de eerste plaats om draagvlak. Want hoe graag scholen ook een gezond beleid willen, er is draagvlak nodig vanuit ouders/verzorgers om dit in de praktijk samen te realiseren. Dit start met bewustwording en inspiratie.

Over Trommel zonder rommel
Het initiatief Trommel zonder Rommel is tot stand gekomen door een samenwerking tussen GGD ZHZ, JOGG Zuid-Holland Zuid, Jong JGZ en het Voedingscentrum. Ook GGD West-Brabant en JOGG Breda doen mee. In de JOGG-gemeenten wordt het initiatief onder de aandacht gebracht. Lidl Nederland geeft landelijk aandacht hier aan. Lidl is partner van het Voedseleducatie Platform, waarin overheid, bedrijfsleven, de wetenschap (WUR), het onderwijs en maatschappelijke organisaties in een Publiek Private Samenwerking (PPS) samenwerken aan objectieve educatie over voedsel en voeding bij kinderen. Twee lesprogramma’s waaraan het Voedseleducatie Platform werkt zijn Smaaklessen en Smaakmissies. Binnen het Voedseleducatie Platform waken een onafhankelijke Raad van Toezicht en Toetsingscommissie over het beleid, de objectiviteit en inhoud van de materialen van het Voedseleducatie Platform.

Bron: Wageningen U&R

Deel artikel