Partnerschap tussen DGD en gemeente Westland

Partnerschap tussen DGD en gemeente Westland

De vraag naar gezond, vers, duurzaam en lokaal geteeld voedsel stijgt wereldwijd explosief. Juist om deze voedseluitdagingen aan te gaan is samenwerking belangrijker dan ooit. Door de krachten te bundelen met verschillende publieke- en private partners, kan Dutch Greenhouse Delta (DGD) een substantiële bijdrage leveren aan het voorzien in voldoende gezond, betaalbaar en veilig voedsel dat duurzaam en lokaal is geproduceerd. Zodoende ondertekent DGD een partner-overenkomst met de gemeente Westland, die een gemeenschap vertegenwoordigt die wereldwijd bekend staat om het duurzaam en efficient telen van gezond en veilig voedsel.

"De samenwerking met Gemeente Westland is van belangrijke toegevoegde waarde om bij te dragen aan het realiseren van onze ambities", stelt Joep van den Bosch, lid van DGD’s Raad van Bestuur. De hortisector is goed voor 20-25 miljard euro omzet per jaar en laat daarmee alleen de Rotterdamse haven voor zich. Niet alleen een rijpe tomaat, maar ook het nog te ontkiemen zaadje komt uit de gemeente Westland. Topinnovatie, duurzaamheid en oog voor gezondheid en geluk komen hier samen. Nergens ter wereld wordt dan ook efficiënter geteeld.

Bouke Arends, burgemeester van Gemeente Westland: "Om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden zonder het klimaat schade te berokkenen, kan de wereld niet zonder de innovaties uit het Nederlandse glastuinbouwcluster. Dat wordt internationaal ook onderkend. Niet voor niets ontvangt de gemeente Westland jaarlijks vele buitenlandse delegaties die hier komen om te leren hoe zij kunnen voorzien in eigen productie van voedsel. En niet voor niets zijn onze bedrijven overal in de wereld actief in de glastuinbouw."

De triple helix benadering vormt de sleutel tot succes
De sleutel tot succes is de Nederlandse samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en (toegepaste) wetenschap (triple helix). Door samen te werken en van elkaar te leren, lopen we als klein land nu voorop op het gebied van duurzame voedselproductie. Dutch Greenhouse Delta bundelt de krachten binnen de triple helix. We werken nauw samen met andere brancheorganisaties en collectieve initiatieven in Nederland en onderhouden goede relaties met met de Nederlandse overheidsinstanties waaronder het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), en NL Works. We zoeken ook samenwerking op met andere sectoren zoals water, mobiliteit, energie en logistiek. Zo kunnen we totaaloplossingen bieden op een Nederlands fundament. Momenteel zijn meer dan twintig toonaangevende bedrijven partner van DGD, waarvan het grootste deel haar roots in het Westland heeft. Van zaadbedrijven, biologische bestrijding en groeimedium tot technologiebedrijven gespecialiseerd in kassen, klimaatbeheersing, schermen en irrigatie; het cluster presenteert alle expertise die nodig is om lokaal duurzaam te telen.

"Als gemeente zien we DGD als natuurlijke partner om samen actief in te zetten op regio’s en landen waar we veel kansen zien voor ons bedrijfsleven”, aldus de burgemeester van Westland. “Nu voedselveiligheid en lokale productie van vers en gezond voedsel steeds belangrijker worden, is het relevanter dan ooit dat overheid, bedrijfsleven en wetenschap nauw blijven samenwerken om de Nederlandse glastuinbouw als cluster wereldwijd in de markt te zetten."

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v