Vanaf 23 april subsidie emissieloze bedrijfsauto

Vanaf 23 april subsidie emissieloze bedrijfsauto

Vanaf 2025 zal de vrijstelling van Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (bpm) op bestelauto's worden afgeschaft. Dit betekent dat ondernemers vanaf dat moment dezelfde belastingheffing zullen ervaren bij de aanschaf van een bestelauto als bij een personenauto. Er is echter ook positief nieuws, want elektrische bestelauto's blijven uitgezonderd van deze regeling. En laat nu net het geval zijn dat de overheid de SEBA dit jaar opnieuw opent.

De bpm is een aanschafbelasting die eenmalig wordt betaald bij de aankoop van een nieuwe auto, gebaseerd op de CO2-uitstoot van het voertuig. Momenteel gelden er speciale regels voor ondernemers bij de aanschaf van bestelauto's. Sinds 2007 zijn ondernemers vrijgesteld van bpm bij de aanschaf van een bestelauto, onder voorwaarden zoals het zakelijk gebruik van het voertuig en de inrichting voor goederenvervoer. Ook elektrische bestelauto's genieten momenteel van deze uitzondering.

Buitenspel per 2025
Op Prinsjesdag 2022 is aangekondigd dat deze bpm-vrijstelling voor ondernemers wordt afgeschaft. Deze wijziging, die onderdeel uitmaakt van het Belastingplan 2023, zal naar verwachting van kracht worden vanaf 1 januari 2025. De overheid wil met deze maatregel de verkoop van milieuvriendelijke bestelauto's bevorderen, wat aansluit bij de verschuiving naar CO2-uitstootvrije en zuinige voertuigen. De vrijstelling blijft daarmee gelden voor volledig elektrische bestelauto's.

Wederom startsein voor SEBA  
Als jij als ondernemer overweegt om een nieuwe, volledig emissieloze bedrijfsauto te kopen of te leasen, dan kun je ook dit jaar weer profiteren van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) van maximaal €5.000 per bedrijfsauto. Het beschikbare budget voor 2024 is €30 miljoen. Het aanvraagloket opent op dinsdag 23 april om 07:00 uur. Ga hiervoor naar de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Voordeel?
Naast de bpm-vrijstelling en SEBA, kan de overstap naar een elektrische bestelauto nog meer voordelen bieden, zoals toegang tot milieuzones in steden. Bovendien neemt het aanbod van elektrische bestelauto's in Nederland gestaag toe, waardoor ondernemers hierin een ruimere keuze hebben. Voor meer informatie over deze fiscale veranderingen of advies over jouw specifieke situatie staat Westland Accountancy klaar om ondernemers hierbij te helpen.

 

Bron:

Deel artikel