Netto-omzet Rijk Zwaan stijgt naar 593 miljoen

Netto-omzet Rijk Zwaan stijgt naar 593 miljoen

Groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan behaalde een netto-omzet van 593 miljoen euro in het boekjaar 2022/2023. Daarmee groeide de netto-omzet met 11%, zo laat het bedrijf weten. De omzetstijging vond plaats in vrijwel alle gewassen en regio’s waar Rijk Zwaan actief is. Het wereldwijde marktaandeel bedraagt ongeveer 10%. Het bedrijfsresultaat is door de omzetstijging, ondanks de sterk gestegen personeelskosten en overige bedrijfskosten, licht gestegen. Door de hoge koersverliezen nam de nettowinst wel af.

Ben Tax, directielid Rijk Zwaan blikt terug op boekjaar 2022/2023: “Het afgelopen jaar konden telers en ketenpartners rekenen op een nog breder aanbod groenterassen. Elk jaar investeren we zo’n 30% van onze omzet in onderzoek en ontwikkeling. Dit boekjaar was dat 180 miljoen euro. Momenteel hebben we 29 gewassen in ons productaanbod, met groenterassen geschikt voor verschillende klimaatzones, teeltmethoden en consumentenwensen, wat een blijk is van onze voortdurende inzet voor innovatie.” Rijk Zwaan introduceerde afgelopen boekjaar onder andere tomatenrassen met een hoge resistentie tegen ToBRFV, de eerste spinazierassen voor hydroponic teeltsystemen en betrad opnieuw de markt voor witlof en prei.

Toekomstgericht productaanbod
Als groenteveredelingsbedrijf kijkt Rijk Zwaan voor minstens zes tot zestien jaar vooruit, omdat dit de gemiddelde tijd is die nodig is voor de ontwikkeling van een nieuw groenteras. Ben Tax licht de bedrijfsinvesteringen van het afgelopen boekjaar toe: “Met het oog op de toekomst breidden we in het boekjaar 2022/2023 onze onderzoeks- en verdelingslocaties in Zuid-Spanje uit. Hier richten we ons op het ontwikkelen van groenterassen die geschikt zijn voor een steeds droger en warmer mediterraan klimaat. Daarnaast zijn we bezig met het opzetten van een nieuwe veredelingsfaciliteit in Brazilië voor gewassen voor een tropisch klimaat. Ondertussen breiden we in Dinteloord, West-Brabant, onze faciliteit uit om ons recent gestarte veredelingsprogramma voor kleinfruit te huisvesten.”

Focus op autonome groei
Telers, ketenpartijen en consumenten kunnen, naast het huidige brede aanbod in groenterassen, de aankomende jaren ook verbeterde kleinfruitrassen van Rijk Zwaan verwachten. “Door een nieuw veredelingsprogramma voor aardbei, braam en framboos te starten, diversifiëren we ons productaanbod. Dit sluit aan bij onze strategie van autonome groei. Hierdoor kunnen we in de toekomst een solide familiebedrijf blijven en een aantrekkelijke werkgever voor ons medewerkersbestand van bijna 4.000 collega’s. En zo kunnen nog meer mensen genieten van gezonde en lekkere groenten – en binnenkort ook van kleinfruit”, besluit Ben Tax.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v